“Migraine wordt nog te vaak gezien als gewoon een beetje hoofdpijn”

In Nederland hebben ruim vier miljoen mensen een hersenaandoening, zoals hersenletsel, depressie of migraine. In de nieuwe podcastserie De Hoofdpersonen kruip je in het hoofd van iemand met een hersenaandoening. Eén van de Hoofdpersonen is Roos Schlikker. Zij werkte als ervaringsdeskundige mee aan de aflevering over migraine. “Migraine wordt nog te vaak gezien als ‘gewoon een beetje hoofdpijn’ terwijl het echt een nare hersenziekte is. Ik wil graag dat mensen dat begrijpen.” 

Als gevolg van een hersenaandoening hebben veel mensen te maken met onzichtbare gevolgen. Ze leiden vaak tot veel onbegrip uit de omgeving, omdat je ze simpelweg niet kunt zien. Ook migraine is veel meer dan een heftige hoofdpijn, het is een hersenaandoening. Roos: “Ik denk dat heel veel mensen niet weten dat een aanval niet iets is waar je je gewoon even overheen kunt zetten of waar een aspirientje tegen helpt. Het is alsof je onder stroom staat. Ik hoop dat deze podcastserie zorgt voor meer kennis en begrip over migraine en dat de mensen die er last van hebben, zich erkend voelen.”

In De Hoofdpersonen begint Iedere aflevering met het verhaal van een ervaringsdeskundige. Hij of zij vertelt hoe het is om te leven met de betreffende hersenaandoening. Vervolgens beluister je een scène die zich afspeelt in een restaurant. Door de bijzondere audio lijkt het alsof je zélf in het restaurant aanwezig bent, en tegelijk hoor je de gedachten van deze persoon.

Actrice Manoushka Zeegelaar Breeveld: “Door de podcast is vooral duidelijk geworden dat migraine enorm ontregelend kan zijn.”

Manoushka Zeegelaar Breeveld is de actrice die de hoofdpersoon met migraine vertolkt. Ook zij wist niet dat migraine een hersenaandoening is. Manoushka: “Ik wist wel dat migraine heel vervelend en pijnlijk kan zijn, maar hoe het zich kan manifesteren werd me pas echt duidelijk bij het maken van deze podcast. Ik wist niet dat er zoveel verschillende vormen van migraine zijn en al helemaal niet dat er na een aanval nog sprake is van naweeën. Door de podcast is vooral duidelijk geworden dat migraine enorm ontregelend kan zijn. Het vergt een hoop rekening houden met zoveel. Ik hoop dat de podcast bij kan dragen aan meer begrip. Begrip is wat mij betreft het belangrijkste waar je iemand met een dergelijke aandoening mee kunt helpen.”

In de nieuwe podcastserie De Hoofdpersonen kruip je in 6 podcastafleveringen in het hoofd van personen die lijden aan depressie, dementie, ADD, migraine, OCD (dwang) en niet-aangeboren hersenletsel.

Wil je meer weten over De Hoofdpersonen?
Kijk hier om meer te lezen over De Hoofdpersonen.