Infolijn

Heeft u vragen over de werking van de hersenen, over (gevolgen van) hersenaandoeningen en over (wetenschappelijk) hersenonderzoek? Onze ervaren voorlichters geven betrouwbare, algemene informatie over deze onderwerpen. 

 

Telefoon: 070 - 209 22 22 (op maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 14:00 uur )

Mail: infolijn@hersenstichting.nl 

 

De Hersenstichting behandelt zelf geen patiënten en heeft geen artsen en/of behandelaars in dienst. Voor een persoonlijk medisch advies of diagnose verwijzen wij u altijd naar uw huisarts en/of behandelend specialist.

Meest gestelde vragen

Ik zoek hulp bij het zoeken naar de juiste zorg en ondersteuning

Patiënten en naasten met vragen over (een vermoeden van) niet-aangeboren hersenletsel kunnen terecht bij een hersenletselteam: een onafhankelijk informatiepunt van ervaren zorgverleners. Zij adviseren (kosteloos) per mail en telefoon over waar u in uw regio terecht kunt met uw vragen. Hiervoor is geen verwijsbrief nodig. Kijk op www.hersenletselteams.nl en klik op uw regio voor meer informatie en contactgegevens.

 

Op de pagina’s van de verschillende hersenaandoeningen staan ook links naar bijvoorbeeld expertisecentra en behandelcentra.

 

Waar kan ik terecht voor lotgenotencontact?
Op deze pagina vindt u een overzicht van patiëntenverenigingen en lotgenotengroepen van verschillende hersenaandoeningen.

 

Hebben jullie informatie over de hersenen voor mijn spreekbeurt/werkstuk?
Alles op www.hersenstichting.nl mag je gebruiken, als je de site er maar bij zet als bronvermelding. Tips en links naar meer informatie kan je hier vinden. Veel succes!

 

Mijn aandoening staat niet op jullie site; waar kan ik meer informatie vinden?
Deze website is volop in ontwikkeling. We vinden het dan ook fijn om te horen wat er nog mist aan informatie. Mail of bel uw vraag door naar de Infolijn; onze voorlichters helpen u graag verder!

 

Hoe kan ik zelf deelnemen aan hersenonderzoek?
Via www.hersenonderzoek.nl kan iedereen zich aanmelden voor deelname aan (wetenschappelijk) hersenonderzoek. U kunt zelf aangeven welk type onderzoek uw voorkeur heeft en wat daarbij voor u de mogelijkheden zijn.

 

Ik heb een klacht over de zorg. Wat kan de Hersenstichting doen?
Bespreek de klacht eerst met de betreffende (huis)arts of zorginstelling. In een ziekenhuis kunt u hiervoor terecht bij een klachtenfunctionaris. Meer informatie kunt u hier vinden.
Komt u er samen niet uit? Klik dan hier voor meer informatie.

 

Second opinion
Staat u voor een moeilijke medische keuze, of heeft u ernstige twijfels over een diagnose of voorgestelde behandeling? In Nederland heeft u recht op een second opinion: hierbij spreekt een tweede arts zich uit over het advies van uw behandelend arts. De behandeling wordt dus niet overgenomen; het betreft een advies. Voor een second opinion heeft u een verwijzing nodig van de huisarts. Hoe u een second opinion aanvraagt en waar u op moet letten, staat in de (gratis) brochure ‘Een tweede mening’.