Impactvol infarct & eeuwige vriendschap

Peter Heerschop maakte door zijn beste vriend Viggo Waas kennis met de gevolgen van een hersenaandoening. Als Hersenstichting-ambassadeurs voerden zij deze zomer samen met ons campagne voor meer erkenning en begrip voor mensen die leven met de onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening.

Wat als iemand die dicht bij je staat een herseninfarct krijgt?

Het is 2021 als cabaretier Viggo Waas tijdens het sporten wordt getroffen door een herseninfarct. Vanaf dan verandert er veel. Niet alleen voor Viggo zelf, ook voor zijn naaste vrienden en familie. Want waar Viggo voorheen degene was die het licht uitdeed bij feestjes, is dat nu nooit meer het geval. “Dat lukt me niet meer”, geeft hij aan. “Er zit een limiet op mijn energie.” Hoewel Viggo geen heel grote veranderingen in zijn karakter ervaart, zijn er na het infarct toch enkele onzichtbare gevolgen waar hij en zijn omgeving aan moeten wennen. “Ineens was Viggo niet meer degene die zoveel initiatief nam”, vertelt goede vriend en collega Peter Heerschop. “We maken samen theater en voorheen kwamen veel ideeën bij hem vandaan. Nu staat hij meer aan de zijlijn, hij is meer een luisteraar geworden.” Viggo: “Dat klopt wel, ja. Sinds mijn infarct sta ik wat minder op de voorgrond. Ik heb ook veel minder snel een oordeel over dingen, of over mensen. Dat is een van de mooie gevolgen van mijn infarct. Als je het mij vraagt, zit er ook een soort schoonheid verborgen in de verandering die je meemaakt na een herseninfarct. Je moet het alleen zelf willen zien en het omarmen.”

Honderd procent

Peter en Viggo leren elkaar kennen op de academie voor Lichamelijke Opvoeding als Viggo zo’n achttien jaar oud is. Peter is op dat moment al twee jaar verder in de opleiding, maar de twee vinden elkaar in hun passie voor theater maken. “We hebben al die jaren veel samengewerkt. Ik durf wel te stellen dat Peter bijna alles van mij weet en me door en door kent”, vertelt Viggo. Maar juist ook daarom is het voor Peter wennen dat Viggo op sommige vlakken ineens wat verandert na het infarct. “Het woord ‘acceptatie’ is voor mij heel belangrijk geweest in deze situatie”, legt Peter uit. “Natuurlijk verlang je als vriend of familielid soms terug naar de oude persoon, naar hoe iemand was. Maar wat schiet je daarmee op? Je moet erin geloven dat de persoon die hij of zij was, honderd procent goed was. Maar ook dat de nieuwe versie van deze persoon dat óók is. Blijf niet terugkijken, maar ga samen vooruit.”

Samen voor begrip

Na zijn infarct besluit Viggo ambassadeur te worden van de Hersenstichting. Hij is één van de gezichten van onze campagne Samen voor Begrip, waarmee we afgelopen zomer meer erkenning vroegen voor de onzichtbare gevolgen van hersenaandoeningen. Peter: “Je denkt altijd wel: wat erg voor de mensen die dit doormaken. Maar je voelt pas echt hoe het is als het jezelf of een naaste overkomt. Pas sinds Viggo’s infarct weet ik echt wat de impact van een hersenaandoening is. Juist omdat het niet altijd zichtbaar is, wil ik me hard maken voor meer begrip.

Accepteer je nieuwe zelf, dan kom je er wel

Viggo Waas

Ik kan me de frustratie van een vriend of familielid van iemand met een herseninfarct goed indenken, die heb ik zelf soms ook gevoeld bij Viggo. Maar bovenal denk ik dat het voor de mensen met een hersenaandoening belangrijk is dat je bij ze blijft. Dat je als naaste niet wegloopt. Nu spreek ik voor Viggo, maar ik denk dat hij er juist behoefte aan heeft dat de mensen in zijn kring blijven. Ook al is hij soms een beetje anders dan voorheen.” Viggo zelf beaamt dit en roept andere mensen met een hersenaandoening op om voor zichzelf te gaan staan. “In het begin had ik moeite met praten, maar dat betekent niet dat er in mijn binnenste niets gebeurde. Het is aan jou om dat kenbaar te maken aan je omgeving. Ga staan voor wie je bent. Laat jezelf zien. Ga sporten, probeer nieuwe dingen. Juist dat zorgt voor verbetering. Het is heel verleidelijk om in zo’n heftige periode in je bed te duiken en weinig meer te doen, maar daar wordt het niet beter van. Accepteer je nieuwe zelf. En laat jezelf zien en horen. Dan kom je er wel.”

Artikel uit het HersenMagazine van september 2023
Beeld: Enith van Tongeren Tekst: Rosanne Langenberg

Lintje voor begrip

Wil jij net als  Viggo en Peter aandacht vragen voor de onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening? Doe dan met ons mee en toon je begrip door het dragen van het ‘lintje voor begrip’. Bestel het lintje en draag het (uit)! #samenvoorbegrip