Help! Een verjaardag

Voor veel mensen met NAH is het een ontzettende opgave om naar een verjaardag te gaan. Niet dat ze het niet leuk vinden, maar omdat het gewoon vaak veel te druk is. Waar iemand zonder letsel lekker geniet van het gepraat met anderen, kan iemand met NAH dit als ontzettend vervelend ervaren. Op zo een moment word je geprikkeld en komt alles keihard binnen. Het lijkt wel of je op zo’n moment alles hoort, de radio op de achtergrond, je buurman naast je die aan het lachen is, stoelen die verschoven worden en ga zo maar door. Je hersenen krijgen het allemaal niet meer gefilterd en je wordt compleet overprikkeld. Heel vaak hoor je dat 1 op 1 contact goed gaat of in kleine groepjes, maar op een verjaardag ontkom je er meestal niet aan dat een kamer vol zit met visite.

Maak het bespreekbaar

Het belangrijkste is om het bespreekbaar te maken. En nu hoor ik je al denken ‘maar de meeste mensen waar ik kom, weten toch dat ik NAH heb?’. Maar uit ervaring weet ik dat als mensen niks aan je zien, ze denken dat het allemaal wel goed gaat. En heel eerlijk denk ik ook nog regelmatig op deze manier.

Wat is nu een goede manier om dit bespreekbaar te maken? Schrijf van te voren de punten op die je graag wilt bespreken met diegene. Als je dat gedaan hebt, kan je langsgaan of bellen. Nu is het altijd wel verstandig om iemand mee te nemen die van jouw probleem af weet. Mocht je dan stil vallen, dan heb je altijd je back-up nog. Een andere manier is om het op de mail te zetten of via whatsapp, alleen vind ik het minder persoonlijk. Vertel waar je last van hebt, en geloof me, mensen zijn echt wel bereid mee te willen werken om naar een oplossing te kijken, zodat jij ook meer kan genieten van iemand zijn of haar verjaardag of een ander feestje.

Wat kan je zelf doen?

Ik heb ondertussen veel mensen fysiek en online ontmoet met NAH, en wat mij opvalt is dat heel veel mensen met een niet-aangeboren hersenletsel een noise-cancelling hoofdtelefoon gebruiken. Zo’n hoofdtelefoon zorgt ervoor dat de omgevingsgeluiden gefilterd worden. In de praktijk werkt dit als volgt: je zit op een verjaardag en je praat met iemand. Door de hoofdtelefoon hoor je bijvoorbeeld niet de stoelen schuiven. Ook heb je minder last als er kleine kinderen met speelgoed op de vloer spelen. De noise canceling hoofdtelefoon zorgt er dus voor dat sommige geluiden compleet weg gefilterd worden en andere geluiden minder hard aanwezig zijn.

Blijf het uitleggen aan mensen 

Ik heb een tijdje gehad dat ik heel erg op mezelf was en nog niet zo goed wist hoe ik moest omgaan met NAH. Ik heb zelf alles op alles gezet om van die nieuwe ik een betere ik te maken. In het begin vond ik het heel vervelend dat ik eigenlijk nooit echt meer zin had in verjaardagen van mensen. Het liefst ging ik er niet heen en als ik er heen ging, dan bleef ik nooit zo heel lang. Ik voelde me vaak er maar een beetje bij zitten, terwijl ik voor mijn NAH kon lullen als brugman. Ik was vaak de sfeermaker en vond het heerlijk de boel een beetje op te naaien. Doordat je jezelf terugtrekt en er weinig over praat, lijkt het voor anderen misschien alsof je er geen interesse meer in hebt en ze denken dat je het allemaal niet leuk vindt. Hoe rot het soms ook, is maar je moet altijd uitleg blijven geven anders begrijpen mensen je echt niet.

Gouden Tip

Ik merkte op dat ik regelmatig een verjaardag vergat van iemand. Nu is dit niet het einde van de wereld, maar toch vond ik dat vervelend. Ik ben toen gaan nadenken wat ik hier aan kan doen. Door mijn moeder ben ik toen bij kaartje2go terecht gekomen, zij stuurt namelijk naar iedereen altijd een kaartje. Ik heb op de website van kaartje2go een account aangemaakt, en heb bij de kalenderfunctie al mijn dierbaren ingevuld. Een paar dagen voordat iemand jarig is krijg je een melding via de mail of door een melding op je telefoon. Het is dan belangrijk om wel op dat moment gelijk de kaart uit te zoeken en te laten versturen op de datum dat iemand jarig is. Als je het namelijk niet direct doet, bestaat de kans dat je het alsnog vergeet. Ik krijg altijd positieve reacties van mensen, want zoveel mensen sturen geen kaartje meer tegenwoordig. Je staat bij je familie, vrienden, kennissen, collega’s gelijk bekend als die attente man/vrouw die altijd een leuk kaartje stuurt met een verjaardag. Probeer zoveel mogelijk naar eigen hand te zetten. Op deze manier ben je niet meer degene die altijd de verjaardagen vergeet, maar word je degene die als eerste aan iemands verjaardag denkt. 


Lees hier de vorige blog van Eric

Eric kreeg een aantal jaar geleden een herseninfarct. Door zijn hersenbeschadiging is er veel veranderd, ook zijn persoonlijkheid. Op zijn eigen website schrijft hij blogs over zijn ervaring met een niet-aangeboren hersenletsel. Ook schrijft hij artikelen over handigheidjes die hij toepast in zijn dagelijks leven met hersenletsel. En op Instagram kun je ook meer over en van Eric lezen.