Plotseling is alles anders. Dit komt je vast bekend voor? Mensen met NAH weten nu wat het betekent als plotseling je leven op z’n kop staat.  NAH. Niet-aangeboren hersenletsel.    

Plotseling verandert alles in je leven. Het leven is niet meer wat het ooit was. Er is stilstand gekomen zonder dat ze hier zelf om gevraagd hebben. Het is hen opgelegd en niemand kan dit voor ze veranderen. Ze willen zo graag veel meer doen dan ze gewend zijn. Moeten zichzelf afremmen van al die haast wat eerst in hun leven van alledag aan de orde was en nu niet meer. Zij moeten nu doen wat ze niet gewend zijn, namelijk niets meer doen. Simpel omdat het niet meer kan.

Dat komt je vast wel bekend voor?

Opgesloten zitten tussen 4 muren. Sommigen alleen en sommigen met kinderen. Misschien jonge kinderen die nog veel verzorging en aandacht nodig hebben. Velen voelen zich beperkt en sommigen zijn zelfs van de goedheid van andere mensen afhankelijk.

Zij voelen nu onzekerheid en angst voor hun werk en hun sociaal leven. Kunnen de deur niet meer uit. Krijgen ook geen bezoek meer. Geen uitje meer en geen contact met andere mensen is mogelijk. Bij sommigen slaat de eenzaamheid toe.

Komt je vast ook bekend voor?

Er is een angst dat dit nu heel lang zal blijven aanhouden. De stress is duidelijk te proeven. Ongeduldig worden, maar dat helpt ze niet in de situatie.

Ze kunnen hun baan niet meer uitvoeren. Sporten is er niet meer bij. Fitness en alles wat ze doen met andere mensen samen kan niet meer. Misschien ontslagen worden, daardoor geldproblemen. Veel onzekerheid begeleid hun als een schaduw om hun heen. De problemen lopen steeds meer op en de spanningen in de relatie, kinderen en familie ook. Waar moeten ze nu terecht voor hulp?

Als het prachtig weer is, mag/kan men er niet veel gebruik van maken. Niet wandelen, zwemmen, camping, vakantie, alles gaat nu niet meer door.

Deze vraag is voor iedereen hetzelfde: ‘Hoe gaat dit drama eindigen?’

Zoals de situatie nu voor hen is, moeten zij wel accepteren. Opeens is alles anders en heel veel onzekerheid en onbegrip is plotseling in hun leven.

Dit komt je zeker bekend voor!?

Als je plotseling een hersenletsel hebt en je leven van het ene op het andere moment overhoop ligt en soms voorgoed je leven heeft veranderd. Dit is maar een klein deel van wat mensen met een hersenletsel ondergaan.

Hun leven is veranderd door N.A.H. Geestelijk en en of lichamelijk verlamd zijn. En alle onzichtbare beperkingen, waar de NAH-mens wel de rest van zijn leven mee zal moeten leven.

Natuurlijk willen alle mensen hun leven terug zoals het was. Voor velen zal niets meer hetzelfde zijn zoals het ooit was.

Hopelijk levert dit ook iets meer begrip op voor mensen met N.A.H. Niet-aangeboren Hersenletsel…

Klik hier als je de blog liever ingesproken wilt horen


Lieky (uit 1953) werd in september 2012 getroffen door een herseninfarct. Na deze ingrijpende gebeurtenis was ze verward, bang en was haar vertrouwen in haar lichaam kwijt. Ze mistte veel informatie. Ze ervaarde veel onbegrip.

Met haar blogs en met haar Facebookpagina wil ze het begrip voor NAH vergroten. Ze wil dat mensen dankzij die informatie weer verder kunnen.
Ook maakt Lieky een uur lang radio met het programma ‘Luister naar N.A.H.‘ iedere zondagmorgen van 10 tot 11 uur. Dit is een programma voor en door mensen met NAH.
En Lieky heeft het boek ‘NAH, niets is wat het lijkt’ geschreven die je voor € 10,- kunt bestellen door haar een mailtje te sturen.

Lees hier de vorige blog van Lieky