Doel van het onderzoek

Het onderzoek richt zich op of werkbegeleiding voor mensen met neurologische bewegingsaandoeningen kan bijdragen aan een goede verdeling tussen het werk- en privéleven.
Deze groep mensen ervaart in de loop van hun ziekte vaak klachten tijdens het uitvoeren van werk. Dit zijn bijvoorbeeld problemen met bewegen, spreken of concentreren. Werken kost meer energie, waardoor het evenwicht tussen werk en privé steeds verder verstoord raakt.

Onderzoekers van het Radboudumc hebben een handleiding voor persoonsgerichte werkbegeleiding gemaakt. Hiermee willen ze mensen helpen om goed te kunnen (blijven) werken. Het EQuAL onderzoek onderzoekt de invloed van werkbegeleiding op en buiten het werk, op de kwaliteit van leven en op uitval door ziekte. Ook wordt er onderzocht hoe deelnemers de werkbegeleiding ervaren.

Wie kan meedoen?

Het EQuAL-onderzoek is voor mensen:

  • met de ziekte van Parkinson, parkinsonisme, ataxie of hereditaire spastische paraparese (HSP). 
  • die minimaal acht uur per week in loondienst werken. 
  • die niet (gedeeltelijk) zijn ziekgemeld vanwege een ziekte.
  • die met hun leidinggevenden in gesprek willen gaan over ervaren veranderingen of beperkingen in hun werk. Leidinggevenden hoeven niet op de hoogte te zijn van diagnoses. 

Wat houdt deelname in?

Wanneer je meedoet aan het EQuAL-onderzoek, dan word je willekeurig ingedeeld in een groep mét of zónder werkbegeleiding.

Word je in de groep mét werkbegeleiding ingedeeld, dan word je begeleid door een getrainde therapeut om je werk aan te passen naar jouw mogelijkheden en behoeften. Samen met deze therapeut en je leidinggevende zet je de (verwachte) veranderingen of problemen in het werk op een rij. Daarna bedenken jullie samen geschikte oplossingen hiervoor en voeren jullie de oplossingen gezamenlijk uit. Dit gebeurt op het werk in gemiddeld vier gesprekken van telkens maximaal één uur.

Word je ingedeeld in de groep zónder werkbegeleiding, dan krijg je geen extra begeleiding op je werk. Je krijgt wel de ‘standaard’ zorg zoals je die gewend bent, bijvoorbeeld door je hersenarts. Daarnaast mag je gebruik maken van alle andere soorten zorg die nodig is, zoals fysiotherapie of ergotherapie.

Meedoen aan het EQuAL-onderzoek duurt 18 maanden. Je vult vier keer een digitale vragenlijst in. Om mee te doen aan het onderzoek hoef je dus niet naar het Radboudumc te komen.

Meer informatie en deelnemen

Wil jij ook je leefstijl verbeteren op gebied van werk? Of ken je iemand die dat zou willen? Er zijn nog plekken om deel te nemen aan het EQuAL-onderzoek. 

Kijk op de website voor meer informatie of neem contact op met de helpdesk via:
Telefoon:  (024) 80 80 141 (Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.30-10.00 uur en 13.30 -15.30 uur)
Mail: info@onderzoek-bws.nl

Waarom steunt de Hersenstichting dit onderzoek?

De Hersenstichting ondersteunt praktijkgericht onderzoek dat de kwaliteit van leven voor mensen met een hersenaandoening verbetert, zodat zij mee kunnen doen met de maatschappij. Het EQuAL-onderzoek draagt voor mensen met neurologische bewegingsaandoeningen bij aan minder ziektelast en een betere manier om mee te kunnen doen op het werk. Daarnaast helpt de studie om een goede verdeling tussen het werk- en privéleven te krijgen.

Wilt u deelnemen aan ander onderzoek?

Bekijk hier de onderzoeken