Leer in het Brein Museum in een vogelvlucht alles over ons wonderlijke orgaan die bestaat uit 86 miljard zenuwcellen. Het brein!

Radio-DJ Frank van der Lende neemt je mee op een tour door je hersenen. De tour begint in de grote hersenen en eindigt bij de hersenstam. Het Brein Museum is een 3D-audiotour, maar is niet geschikt voor mensen met overprikkeling. Lees jij ook liever deze tour? Lees dan snel hieronder verder!

De tour door de hersenen

Frank van der Lende: “Hey, welkom in het Brein Museum. Ja ja, dit museum zit tussen je oren. Ik neem je mee op een tour langs de grote hersenen en eindig bij je kleine hersenen en hersenstam. In vogelvlucht vertel ik je alles over deze sponsachtige massa die bestaat uit 86 miljard zenuwcellen. Deze cellen moeten perfect samenwerken om de meest vanzelfsprekende taken uit te voeren. Alleen al door dit te lezen, gebeurt er in de hersenen van alles!  

Voorhoofdskwab

De ruimte waarin ik nu sta, is je voorhoofdskwab, inderdaad voor in je hoofd. Het is de grootste kwab van je hersenen. In dit deel van je brein worden je emoties gecontroleerd, je bewegingen en creativiteit aangestuurd, maar ook je spraak en sociale vaardigheden. Luister eens naar een lekker dansnummer. Wil je opspringen en meedansen, maar hou je je in? Dit is je voorhoofdskwab die aan het werk is, die onderdrukt impulsen wanneer dat nodig is. Die van mij werkt wat minder, want ik ben vaak al aan het dansen voordat ik er erg in heb. 

Eigenlijk bestaat deze kwab, net als de andere kwabben waar we straks komen, uit een linker en een rechterdeel. Misschien heb je weleens gehoord dat je linkerbrein verantwoordelijk is voor logica en je rechterbrein voor emotie. Dit is onterecht. Wel specialiseren ze zich in bepaalde functies, zodat ze niet alles dubbel hoeven te doen. Handig he? 
 
Oke, we pakken de roltrap naar beneden. Anders dan je misschien zou denken, is het hier behoorlijk nat, want hersenen bestaan voor 75% uit water. 

Slapen

We zitten nu ongeveer boven je oren, bij je slapen. 
Deze kwab zorgt ervoor dat je kunt horen en begrijpen wat je nu leest: “Hello, hola, salut!”. Maar bijvoorbeeld ook dat je gezichten kunt herkennen. Diep verborgen in de slaapbeenkwab ligt de hippocampus. Latijn voor zeepaardje, want daar lijkt ie op. Op deze plek worden al je herinneringen opgeslagen. Herinner jij je eerste kus nog? Dat komt dus door dit hersengebied. 

Achterhoofdskwab

Voor de volgende ruimte moeten we eventjes een stukje lopen. Hier naar beneden en dan naar links. Ik weet niet wat je op dit moment ziet, maar dát je kunt zien, komt door de plek waar we nu zijn: de achterhoofdskwab. Inderdaad, zien doe je dus eigenlijk met je hersenen. 
 
Deze kwab is van al je hersenkwabben het kleinst en ligt het verst naar achteren in je hersenen. Maar laat je niet misleiden hier wordt enorm veel werk verricht. Alles komt hier ondersteboven binnen via de ogen. Dus als je de volgende keer weer zit te swipen op je telefoon, bedenk je dan even dat hier alles weer omgedraaid moet worden. 

Wandbeenkwab

Wat een werk! Ik krijg het er helemaal warm van. Zullen we hier naar boven gaan? Lekker, even wat meer ruimte. We zijn in je wandbeenkwab. Dit deel van je hersenen is een echte verbinder. Het ontvangt informatie vanuit al je zintuigen om er één logisch verhaal van te maken. Deze kwab maakt ingewikkelde dingen mogelijk. Het zorgt er onder andere voor dat je de ringtone die je hoort, verbindt met het apparaat dat je ziet. En dit deel is ook nog eens verantwoordelijk is voor lezen en rekenen. 

De kleine hersenen; het Cerebellum

We zijn bijna aan het einde van de tour. Naast de vier kwabben zijn er nog twee andere delen van je brein die heel belangrijk zijn. Welkom in het Cerebellum. Ook wel je kleine hersenen genoemd. Het is hier ongeveer zo groot als je vuist en bevat meer dan de helft van alle zenuwcellen! Wat een drukte hier! En het ziet er heel anders uit dan de kamers van net. De muren zijn hier geplooid in plaats van bobbelig. Oei, hier verloor ik mijn balans bijna. Je kleine hersenen zijn ontzettend belangrijk voor je coördinatie en evenwicht. Ze zorgden er dus voor dat ik net niet zomaar omviel. 

De hersenstam

Kom, snel weg uit de drukte! Ah, we zijn in de hersenstam, Onderaan in je schedel. Het verbindt je hersenen aan je ruggenmerg en bestuurt belangrijke levensfuncties als je hartslag, ademhaling en je bloeddruk. Maar het is bijvoorbeeld ook betrokken bij lachen. Lachen lijkt eenvoudig, maar als je lacht gaan onwijs veel hersengebieden samen aan het werk zonder dat je merkt. Een leuk feitje is dat lachen er ook voor zorgt dat je bloeddruk verlaagd kan worden. Probeer maar eens! 

Het brein; een wonderlijk orgaan

Zo, we zijn aan het einde gekomen van de tour door je brein. Een wonderlijk orgaan, vind je niet?! Je hebt je brein nodig bij alles wat je doet. Het laat je praten, lachen, genieten en nog wel duizend dingen meer. Denk je eens in hoe het zou zijn als er iets met je hersenen gebeurt. Een hersenaandoening zet je leven op z’n kop. Helaas al van 4 miljoen Nederlanders. Omdat je je hersenen echt bij alles nodig hebt, kun je ze maar beter zo gezond mogelijk houden. Kijk wat we samen kunnen doen!

Ik bedank je kwabben voor je aandacht!”

Wil je de audiotour toch liever beluisteren? Klik dan hier. 
Voor de allerbeste beleving luister je de tour via een koptelefoon of oortjes. En let op: deze tour is niet geschikt voor mensen die last hebben van overprikkeling.