Terugblik: Eerste Landelijke Dag van de Fietshelm een succes

Bewust(er) van je hersenen  

De eerste Landelijke Dag van de Fietshelm was een groot succes! Door het hele land organiseerden tientallen organisaties activiteiten voor jong en oud. Samen wilden we fietsers bewuster maakten van veiligheid op de fiets en het belang van de helm.

Ons opblaasbare Megabrein van maar liefst 4 meter hoog en 6 meter lang stond in UMC Groningen. Bezoekers konden door het brein lopen en allerlei weetjes lezen over de werking van de hersenen. Zo wilden we mensen bewust(er) maken van de hersenen.

Daarnaast bracht onze ambassadrice Annemarie van der Sar een bezoek aan de Lorentzschool in Hilversum. Samen met de kinderen woonde zij daar een les bij van ANWB Streetwise; een praktisch, maar vooral leuk én leerzaam verkeerseducatieprogramma. Het helpt scholen en ouders bij het verkeersvaardig maken van kinderen. De kinderen uit de groepen 3 en 4 kregen tijdens deze les ook een eigen fietshelm uitgereikt. Speciaal voor de Dag van de Fietshelm was er ook een arts aanwezig om de kinderen uit te leggen waartegen een fietshelm bescherming biedt. Daarvoor had zij een speciaal anatomisch model van de hersenen meegenomen. Heel interessant! Tijdens de Streetwise les kon de fietshelm meteen uitgeprobeerd worden op het fietsparcours in de gymzaal. Wel zo fijn!

Meer highlights op deze dag 

VeiligheidNL gaf een gratis webinar over het belang van een fietshelm. In Valkenburg was er een speciale fietstour met een kinder parcour.  

Daarnaast sloten talloze UMC’s zich aan bij de Dag van de Fietshelm en organiseerden ludieke activiteiten op locatie. Zo kon je bij UMC Utrecht het webinar ‘Waarom draag jij (g) een helm?’ volgen.  

Ook de artsen van het Radboud UMC sloten maakten zich hard voor het dragen van een fietshelm. Met hun video riepen ze iedereen op een helm te dragen én bovendien verrasten ze een aantal collega’s met een gratis fietshelm.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

", id: "six5ddck2f0ut9rz" });

In UMC Groningen gaven BMX’ers zelfs een demonstratie en informatie over altijd met fietshelm op rijden. Het Medisch Centrum Leeuwarden ging zelfs een stapje verder en deelden fietshelmen uit aan kinderen van medewerkers!    

Bron: Twitter Provincie Fryslân
@provfryslan

Het doel van de Landelijke Dag van de Fietshelm was het belang van de fietshelm onder de aandacht te brengen bij jong en oud. Want een fietshelm kan de kans op hersenletsel na een ongeval met 33% verlagen. De Landelijke Dag van de Fietshelm 2022 is een initiatief van Artsen voor Veilig Fietsen in samenwerking met het HersenStrijd fonds en de Hersenstichting.