De Hersenstichting en de Hartstichting dragen samen met 4 miljoen euro bij aan een groot onderzoek voor betere behandeling van beroerte. Het project bestaat uit een samenwerking tussen onderzoekers en een groot aantal instellingen. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 40.000 mensen een beroerte. Bijna de helft daarvan overlijdt of blijft ernstig gehandicapt.

Bij een beroerte telt elke seconde

Tijdens een beroerte gaat er iets mis met de bloedtoevoer van de hersenen. Door een stolsel kan een slagader in de hersenen bijvoorbeeld verstopt raken. Of er ontstaat juist een bloeding van een slagader in je hoofd. De hersenen krijgen dan niet genoeg zuurstof, waardoor hersencellen kapot gaan. Daarom telt bij een beroerte letterlijk elke seconde.

De gevolgen van een beroerte kunnen enorm zijn. De helft van alle mensen met een beroerte blijft zwaar gehandicapt of overlijdt zelfs. Dat komt voor een deel doordat veel mensen niet op tijd de juiste behandeling krijgen. Hier zijn verschillende redenen voor. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat iemand zo snel mogelijk na de beroerte behandeld wordt. Voordat dat gebeurt gaat er vaak al kostbare tijd verloren, zoals bijvoorbeeld onderweg naar het ziekenhuis.

Ook werken behandelingen niet bij alle mensen even goed. Er is bijvoorbeeld een nieuwe behandeling om het stolsel in de slagader te verwijderen. Die werkt bij een derde van de behandelde mensen heel goed, maar bij de rest zorgt dit niet voor verbetering.

Er is dus nog veel onderzoek nodig naar een betere behandeling van beroertes. Hiervoor is een grote groep onderzoekers met elkaar gaan samenwerken onder de naam CONTRAST. Tussen 2017 en 2022 hebben zij belangrijke onderzoeken uitgevoerd.

Spannend vervolg op een goed begin

Door deze samenwerking hebben onderzoekers nu een veel beter beeld van de problemen bij het behandelen van een beroerte. Daarom willen ze blijven samenwerken om te zorgen dat er oplossingen komen. In het vervolg van CONTRAST, dat in 2023 van start gaat, staan drie belangrijke doelen centraal.

1. Sneller behandelen: Omdat elke seconde telt, is het van belang de tijd tussen het ontstaan van een beroerte en de behandeling te verkorten. Dat begint al in de ambulance, waar op dit moment de oorzaak van een beroerte nog niet goed is vast te stellen. Daarom komt er onder meer onderzoek naar de inzet van nieuwe technologieën in de ambulance. 

2. Langer behandelen: Het is niet alleen belangrijk dat iemand een beroerte overleeft. Ook revalidatie, chronische zorg en aandacht voor mensen die een beroerte hebben gehad blijven van groot belang. Dit zorgt voor zo goed mogelijk herstel van hersenfuncties en kwaliteit van leven.

3. Nieuwe behandelingen: In totaal willen de onderzoekers zes grote klinische studies doen, waarin één of meer nieuwe behandelingen worden getest. Meer dan 6.000 mensen die een beroerte hebben gehad worden gevraagd om mee te doen.

Waarom steunt de Hersenstichting dit onderzoek?

Doordat de onderzoekers kunnen blijven samenwerken in CONTRAST 2.0 betekent dat veel voor de behandeling van beroertes. Mensen kunnen in de toekomst mogelijk sneller de juiste hulp op de juiste plaats krijgen. Dit kan voorkomen dat zij overlijden of ernstig gehandicapt raken. Ook de aandacht voor de chronische zorg nadat iemand een beroerte heeft gehad is van groot belang. Hiermee draagt het project bij aan de missie van de Hersenstichting: gezonde hersenen voor iedereen. Daarom steunen de Hersenstichting en de Hartstichting CONTRAST 2.0 met 4 miljoen euro.

Meer over het onderzoek

Verschillende onderwerpen voor verschillende specialisten

Binnen CONTRAST 2.0 werken verschillende onderzoekers en zorgprofessionals met elkaar samen. Er doet een groot aantal organisaties mee, die allemaal gespecialiseerd zijn in zorg en onderzoek. Samen werken de organisaties aan onderzoek binnen verschillende onderwerpen.

Zo wordt er bijvoorbeeld verder onderzoek gedaan naar een manier om in de ambulance al de goede diagnose te stellen. Een ander onderwerp is het onderzoek naar de beste manier om een stolsel uit de slagader te verwijderen. Ook wordt er onderzocht hoe goed bestaande behandelingen werken.

Het herstellen na een beroerte is een van de onderwerpen waarom de Hersenstichting deze samenwerking steunt. Onderzoekers willen beter kunnen voorspellen welke behandeling het beste bij iemand past en op welk moment die gegeven moet worden. Dit vergroot de kans dat mensen na een beroerte beter herstellen, ook op de lange termijn.