Ongeveer 60% van de vrouwen met migraine krijgt aanvallen rondom de menstruatie. Daarnaast treden aanvallen ook op andere momenten tijdens de cyclus op. Deze vorm van migraine wordt menstruatie-gerelateerde migraine genoemd. De migraineaanvallen tijdens de menstruatie zijn vaak heviger, duren langer en reageren minder goed op acute medicatie vergeleken met aanvallen buiten de menstruatie. Er is dan ook grote behoefte aan een effectieve behandeling ter voorkoming van migraine bij deze vrouwen. Betere behandeling zou de kwaliteit van leven sterk verbeteren voor veel vrouwen.

WHAT staat voor ‘Women, Hormones, Attacks and Treatment’ (Vrouwen, Hormonen, Aanvallen en Behandeling). ‘The Migraine – WHAT! Study’ bestaat uit drie onderdelen en heeft als doel de exacte rol van hormoonschommelingen in het uitlokken van migraine-aanvallen bij vrouwen te achterhalen en het vinden van een effectieve preventieve behandeling gericht op hormonen voor vrouwen met migraine.

Wie kan meedoen en wat houdt deelname in?

Onderdeel 1: WHAT! – Dagboekmetingen

Het eerste onderdeel is inmiddels afgerond. Dit was de Dagboekstudie, waarin 500 vrouwen gedurende 3 manden hoofdpijnklachten en klachten gerelateerd aan de menstruatie hebben geregistreerd.

Onderdeel 2: WHAT! – Hormoonmetingen

Bij dit onderdeel van het onderzoek zullen we ons richten op vrouwen met migraine aanvallen rondom de menstruatie en vrouwen met migraine rondom de overgang. Het doel van dit onderzoek is om de hormoonhuishouding van vrouwen met migraine gedetailleerd in beeld te brengen en deze te vergelijken met de hormoonhuishouding van gezonde controles. Ook zal worden onderzocht welke hormoonveranderingen een rol spelen bij het uitlokken van migraineaanvallen. Wanneer er sprake is van een verschil in de hormoonhuishouding tussen vrouwen met migraine en vrouwen zonder migraine, kan dit een belangrijk aanknopingspunt zijn voor toekomstig onderzoek naar de behandeling van migraine. Klik hier voor meer informatie over deelname aan deze studie.

Onderdeel 3: WHAT! – Trial

Ook bij dit onderdeel van het onderzoek zullen we ons richten op vrouwen met migraine aanvallen rondom de menstruatie en vrouwen met migraine rondom de overgang. Er is grote behoefte aan een betere behandeling ter voorkoming van migraine bij vrouwen. Veel vrouwen gebruiken de anticonceptiepil als behandeling zonder dat hier duidelijk bewijs voor is. Uit een eerder kleinschalig onderzoek blijkt dat vitamine E mogelijk effectief is. Het doel van de WHAT! trial is uitzoeken of het dagelijks slikken van de orale anticonceptiepil zonder stopweek OF vitamine E het aantal dagen met migraine kan verminderen. Klik hier voor meer informatie over deelname aan deze studie.

Meer informatie en deelnemen

Indien u geïnteresseerd bent kunt u zich hier aanmelden voor deelname aan de WHAT! studie. Helaas is niet iedereen geschikt voor deelname. Nadat u zich aangemeld heeft zullen de onderzoekers contact met u opnemen om te beoordelen of u in aanmerking komt voor deelname aan het onderzoek.

Via de WHAT! Study website. kunt u ook meer informatie vinden.

Klik hier als u meer wilt lezen over het onderzoek

Wilt u deelnemen aan ander onderzoek?

Bekijk hier de onderzoeken