Bekijk zijn verhaal

“Alles wat eerst zo vanzelfsprekend was, is dat nu niet meer. Het leven van ons gezin staat sinds mijn beroerte volledig op z’n kop. Ik heb een fantastische zoon van 12, Owen en een geweldige vrouw, Brigitte. Ik ben niet de enige die onder deze situatie lijdt. Het hele gezin lijdt eronder. Dat vind ik verschrikkelijk.

Ik weet nog heel goed toen het gebeurde. Op vakantie in het zwembad. Ik voelde ineens iets in m’n nek. Spiertje verrekt dacht ik. Ik het zwembad uit, toen zag ineens alles vier keer dubbel. Een zonnesteek kon het niet zijn, want de zon scheen die dag niet. Maar ik voelde me met de minuut beroerder. Dus de naam beroerte klopt in die zin heel goed.”

“Het grootste probleem is prikkelgevoeligheid, dingen vergeten en energieverlies. Mijn hersenen filteren niet meer, zodat al het geluid, geur en licht heel hard binnenkomt.”

Danny

Lees zijn verhaal onder dit grijze blok verder

Het aantal Nederlanders dat een beroerte krijgt, lijdt aan dementie of de ziekte van Parkinson zal tot 2040 explosief stijgen ten opzichte van 2015. Dit constateert de Hersenstichting op basis van gegevens over hersenaandoeningen uit de Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2018 (VTV-2018) van het RIVM. “En dit zijn slechts drie hersenaandoeningen van de in totaal honderden die voorkomen”, zegt Merel Heimens Visser, directeur van de Hersenstichting.

Overprikkeling: alles komt keihard binnen

“Werken gaat niet meer. Ik heb 4,5 maanden gerevalideerd, heb opnieuw leren lopen en mijn balans is weer terug, maar er is ook veel kapot. Het grootste probleem is prikkelgevoeligheid, dingen vergeten en energieverlies. Mijn hersenen filteren niet meer, zodat al het geluid, geur en licht heel hard binnenkomt. Ik kan eigenlijk niet naar buiten zonder een zonnebril op en oordoppen in.

Als ik naast het voetbalveld sta bij mijn zoon, zie ik het buitenspel niet, dat gaat te snel. Concentratie is heel lastig. Niets gaat automatisch, over alles moet ik nadenken. En de hele dag mijn energie verdelen. Ik sta ’s ochtends om kwart over zeven voor Owen op. Brigitte is dan al naar haar werk. En als Owen dan om acht uur de deur uit is, ga ik weer terug naar bed. Gewone dingen zoals boodschappen doen kosten me heel veel moeite. Spontaan naar een feestje gaan betekent dat ik erna 2 dagen knock-out ben. Dan komt de man met de zogenaamde hamer en die gaat heel langzaam weer weg. De oude Danny zal ik helaas nooit meer worden”

Wat doet de Hersenstichting?

1 op de 4 mensen heeft een hersenaandoening. Hersenaandoeningen zijn helaas hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden. Dit moet stoppen. Want een hersenaandoening zet je leven op z’n kop. En vroeg of laat raakt het ons allemaal. Daarom zet de Hersenstichting alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Nu en in de toekomst. We zetten niet in op één aandoening, maar investeren breed in baanbrekende oplossingen die hersenaandoeningen helpen voorkomen, afremmen, of genezen. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting en zetten we ons in voor betere patiëntenzorg.

Kijk woensdag 9 december naar tv-programma ‘Geef om je hersenen’

Wat kunnen wetenschappers bieden om hersenaandoeningen, zoals een beroerte, te behandelen en in de toekomst te voorkomen? Dat zien we woensdag 9 december, om 20.30 uur op NPO1 in het live tv-programma Geef om je hersenen.

We laten veelbelovend onderzoek zien en worden getrakteerd op optredens van Alain Clark, Nico Dijkshoorn, Emma Heesters en Ernst-Daniël Smid met zijn dochter Coosje. Daarnaast zien we indrukwekkende verhalen van mensen die te maken hebben met een hersenaandoening. Zo zien we het verhaal van Jeffrey en zijn gezin. Hij kreeg in 2018 een spontane hersenbloeding. Hij is nu 34 en heeft een halfzijdige beperking en afasie, waardoor hij niet meer kan lezen, schrijven en niet of nauwelijks nog kan praten.