Bekijk haar verhaal

Al sinds 2017 werkt Janet samen met de Hersenstichting om een gezicht aan deze meedogenloze ziekte te geven. Hoe gaat het nu met haar?

Tijdens de tv-uitzending Geef om je hersenen, die woensdag 9 december plaats vindt, geeft Janet een update over hoe het nu met haar gaat. Ze onderging een operatie om de symptomen van parkinson te verminderen. Heeft deze operatie haar leven verbetert?

Nederlandse onderzoekers vertellen, tijdens de uitzending, over veelbelovend onderzoek. Ook zien we, naast het verhaal van Janet, nog meer prachtige verhalen van mensen die te maken hebben met een hersenaandoening. En er zijn optredens van onder meer Alain Clark, Nico Dijkshoorn, Emma Heesters en Ernst-Daniël Smid met zijn dochter Coosje.

Kijk woensdag 9 december, 20.30 uur op NPO 1.

Alle kracht trekt uit je lichaam weg

Janet: “We merkten voor het eerst dat er iets compleet mis was toen mijn linkerbeen begon te trillen. Eerst denk je nog dat het wel overgaat, maar het werd juist erger. Alle kracht trekt uit je lichaam weg. De medicijnen onderdrukken het trillen en de stijfheid, maar op de lange duur wordt die werking steeds minder. Tot je niets meer zelf kunt.

Ik leef nu zeven jaar met de ziekte van Parkinson. In die jaren heb ik steeds minder spierkracht gekregen, maar ik hoop zolang mogelijk alles te kunnen blijven doen. Mijn dochter Alicia is nu 11 en kan al heel veel zelf, maar ze heeft mij natuurlijk ook nodig. Mijn grootste angst is dat ik straks niet meer voor haar kan zorgen. Zij betekent alles voor me.”

Grootste wens

Janet: “Als ik moe ben aan het eind van de dag, dan rust ik uit op de bank en zorgt Alicia voor mij. De rollen zijn dan omgedraaid. Dat is moeilijk. Ook omdat het trillen ’s avonds erger wordt. Ik wil niet dat zij dat merkt. Je wilt niet dat je kind ziet dat je pijn hebt.

De ziekte van Parkinson zet je leven volledig op z’n kop, omdat je toekomst weg is. Ik zou nog zoveel dingen willen doen, maar dat kan niet meer. Je wilt niets liever dan er voor je dochter zijn. Ze zei laatst: ‘Ik hoop dat er een medicijn komt waardoor de ziekte van mama stopt’. Dat is haar allergrootste wens.”

Wat doet de Hersenstichting?

1 op de 4 mensen heeft een hersenaandoening. Hersenaandoeningen zijn helaas hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden. Dit moet stoppen. Want een hersenaandoening zet je leven op z’n kop. En vroeg of laat raakt het ons allemaal. Daarom zet de Hersenstichting alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Nu en in de toekomst. We zetten niet in op één aandoening, maar investeren breed in baanbrekende oplossingen die hersenaandoeningen helpen voorkomen, afremmen, of genezen. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting en zetten we ons in voor betere patiëntenzorg.