Gezonde hersenen nodig in strijd tegen dementie

Gezonde hersenen nodig in strijd tegen dementie

Platform hersenonderzoek.nl gelanceerd om deelnemers onderzoek te werven

Hersenonderzoek.nl is een digitale omgeving waar mensen zich aan kunnen melden voor wetenschappelijk hersenonderzoek,  hersengezondheidstips krijgen en hun brein kunnen laten testen.

Nederland telt op dit moment 260.000 dementiepatiënten. Mede door de vergrijzing zal dit aantal de komende decennia verdubbelen tot meer dan een half miljoen. Er is er nog geen geneesmiddel. Onderzoek naar nieuwe behandelingen is de sleutel voor een oplossing voor dementie. Voor dat wetenschappelijk onderzoek zijn – naast financiële middelen – veel deelnemers nodig. Om zo veel mogelijk deelnemers te werven, heeft het VUmc in samenwerking met Alzheimer Nederland en de Hersenstichting het platform Hersenonderzoek.nl gelanceerd. Zo kunnen deelnemers gekoppeld worden aan de juiste onderzoeken op één platform, om zo de zoektocht naar een geneesmiddel te versnellen.

Hersenonderzoek.nl

Wanneer mensen zich opgeven via Hersenonderzoek.nl worden zij op de hoogte gehouden van hersenonderzoek in Nederland. Men kan zelf kiezen aan welk onderzoek men mee wil doen en is dus tot niets verplicht. Door deel te nemen aan hersenonderzoek helpt men mee een oplossing te vinden voor dementie en andere hersenziekten. Op Hersenonderzoek.nl wordt tevens informatie gegeven over hoe mensen hun hersenen gezond kunnen houden. Zo wordt er advies gegeven over hoe men door middel van leefstijl, dieet en oefeningen de gezondheid van hun hersenen kunnen verbeteren.

Prof. dr. Philip Scheltens, directeur van het VUmc Alzheimercentrum: 'We introduceren Hersenonderzoek.nl, omdat er behoefte is aan een online register waar onderzoekers geschikte deelnemers kunnen werven en selecteren, waardoor het dementieonderzoek zal versnellen. Geschikte deelnemers zijn niet alleen patiënten met een hersenziekte, maar vooral ook gezonde mensen. Deze groep wordt momenteel niet goed bereikt. Op hersenonderzoek.nl proberen we bepaalde vooroordelen over hersenonderzoek weg te nemen. Zo wordt deelname aan hersenonderzoek vaak geassocieerd met een MRI-scanner. Dit is echter niet altijd nodig. Hersenonderzoeken komen in vele soorten en maten; van een online geheugentest vragenlijst tot een hersenscan op een locatie bij u in de regio.'

Ambassadeur Erik Scherder

Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie en verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is bekend bij het grote publiek door zijn colleges voor DWDD University, waar het functioneren van het brein centraal stond. Scherder is ambassadeur van Hersenonderzoek.nl. 'Hersenonderzoek.nl is een prachtige plek voor een warme ontmoeting tussen u, patiënt of niet, en hersenonderzoekers.', aldus Scherder.

Op het platform zal Erik Scherder meer informatie geven over de werking van de hersenen en de positieve invloed van bewegen op het brein. Want als mensen – jong en oud – weer gaan bewegen, blijkt dat vooral de ‘executieve functies’ van onze hersenen te verbeteren, zoals: het vermogen tot initiatief nemen, zaken plannen, impulsen beheersen en zelfregulatie.