World Stroke Day: Hoe gaat het met ambassadeur Willem Philipsen?

World Stroke Day: Hoe gaat het met ambassadeur Willem Philipsen?

De Hersenstichting sprak voor World Stroke Day, 29 oktober 2018, met ambassadeur Willem Philipsen. Hij werd in 2006 getroffen door een beroerte die zijn leven op z’n kop zette. Na, uiteraard, een intensieve periode van revalidatie pakt Philipsen, voortvarend en positief als hij is, zijn leven weer op, zij het op een iets andere manier.

We spreken hem op het moment dat hij net begonnen is met een nieuwe baan bij Stichting PopUnie, een stichting die Rotterdamse popmuziek promoot en talenten ontwikkelt: “Het gaat supergoed met me! Ik heb het druk, heb een nieuwe baan, eigenlijk gaat het beter dan ooit!”

Philipsen leerde leven met zijn hersenaandoening en met de gevolgen van zijn herseninfarct: “Ik merk op zowel fysiek als mentaal vlak dat ik nog steeds stappen blijf maken. Maar ik denk dat die echte vooruitgang zit in het feit dat ik het idee heb dat er steeds meer zingeving bij komt in mijn leven.”

Onze ambassadeur maakt muziek, zij het op een andere manier dan vroeger. Vroeger was hij gitarist bij Postmen, nu componeert hij via de computer, geeft hij lezingen voor onder andere Het Fitte Brein en is hij eigenaar van Novocane music productions: “Natuurlijk baal ik soms wel eens dat een hoop dingen niet meer zo makkelijk gaan als voorheen en dat je je daardoor soms beperkter in je keuzes voelt. Maar ik sta eigenlijk uitermate positief in het leven. Ik denk dat ik gewoon gezegend ben met mijn humor en daardoor kost het me ook geen moeite om bijna overal wel een grap in te zien. Dat helpt me, als ik soms even een mindere dag heb, want die heb ik natuurlijk ook.”

Overprikkeling

Net zoals veel mensen met hersenletsel heeft Philipsen regelmatig last van overprikkeling. Hoe gaat hij daar juist in zijn vak (muziek) mee om? “Ik vind het moeilijk om mijn grenzen aan te voelen en daardoor kom ik mezelf regelmatig tegen, maar sommige situaties ga ik gewoon uit de weg en het helpt me onwijs om te mediteren.”

Relaties veranderen

Relaties kunnen veranderen als je zelf iets heftigs mee maakt. Ook Philipsen ziet die verandering bij zichzelf: “Ik merk, dat ik na mijn herseninfarct nog socialer ben geworden. Ik doe nog meer mijn best om contact te houden met mijn vrienden, om daadwerkelijk af te spreken met mensen die belangrijk zijn in mijn leven. Ook ben ik nog steeds bevriend met een verpleger uit het revalidatiecentrum.“

En nog iets positiefs: ”Mijn moeder heeft ook een beroerte gehad. Ik heb haar, dankzij mijn eigen ervaring op een positieve manier kunnen ondersteunen.”

Volg Willem Philipsen op TwitterInstagram of via Facebook.