Corona en woorden vinden

Corona lijkt haast vergeten, gelukkig maar! Alleen het ‘woorden-vinden’ heb ik nog niet terugvonden. De ruim twee jaren Corona heb ik minder kunnen praten en dus niet kunnen oefenen. Meestal was ik met mijn man thuis. Beter dan alleen thuis, natuurlijk, maar wat meer gesprekpartners zijn belangrijk als je afasie hebt. Of het nu gaat over zingen in het koor, keramiek, tekenen en schilderlessen, sporten, yoga, vergaderen, op visite, verjaardagen, begrafenissen …. Niet oefenen betekent naar beneden zakken, meer woorden weer weg. Het schiet zo niet op, natuurlijk. Het lijkt de ‘Processie van Echternach’ wel: een processie van drie stappen vooruit en twee achteruit. Soms word ik boos of verdrietig, maar dat heeft geen zin. Wél vechten, een wedstrijd met mezelf én winnen natuurlijk!  Weer de goede woorden en de nuances vinden. Vanaf nu dus!

Ik vind het knap dat anderen de tijd goed zijn doorgekomen. Wat te doen als het  “gewone” wegvalt, wat niet meer kan en niet mag?

De Vechtstreek

Dinsdag 27 april zijn mijn man en ik naar het Vechtstreekmuseum in Maarssen gereden. Het museum was speciaal voor ons -oud collega’s- geopend.  Eén van de oud collega’s is vrijwilliger in het Vechtstreekmuseum. Hij heeft met zijn drone het project ‘De Vecht van Utrecht tot Muiden’ gedaan.  Op basis hiervan heeft hij de tentoonstelling ‘De Vechtstreek vanuit de lucht’ gemaakt. De oud(e)-collega’s hebben de Vechtstreek uit de lucht met veel  plezier bekeken.

In Coronatijd zijn veel mensen naar buiten gegaan, fietsen en lopen in de natuur, op het strand en de bossen. De Ommetje app van de Hersenstichting met prof. Erik Scherder was/is een groot succes. Hopelijk wordt het belang van natuur en openluchtrecreatie weer op waarde gemeten!

Ik heb de tijd in het Vechtstreekmuseum mooi kunnen gebruiken om woorden te oefenen door de gesprekken met mijn oud-collega’s.


In oktober 2015 kreeg Marijke een beroerte (hersenbloeding). Eén van de problemen was niet kunnen praten; heel veel woorden waren weg. Nog altijd is zij bezig met oefenen …. Daarom is zij begin 2016 begonnen met een blog in verband met haar woordvindingsprobleem. Wil je alle blogs van Marijke lezen, kijk dan eens op haar website.

Lees hier de vorige blog van Marijke