Beweging verkleint de kans op een hersenaandoening

Meer dan de helft van de Nederlanders (53 procent) bewoog vorig jaar te weinig, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met gezondheidsinstituut RIVM. En dat is alarmerend, want bewegen is een belangrijke manier om je hersenen zo gezond mogelijk te houden.  

Bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert het geheugen, zorgt voor een betere nachtrust en vermindert stress. Daarnaast verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en Parkinson.  

Actieve hersencellen 

Lopen, fietsen of een balletje trappen; het gebeurt zonder erbij na te denken. Maar ondertussen zijn de hersenen volop aan het werk. Maar liefst driekwart van alle hersencellen zijn betrokken bij beweging. 

De hersenen bestaan uit verschillende gebieden. Elk gebied heeft zijn eigen functie. Om goed te kunnen bewegen, werken verschillende hersengebieden nauw samen. Met elkaar én met je spieren. De hersengebieden sturen bewegingen aan door signalen te geven aan onze spieren. Maar ook aan andere delen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld je ogen en oren.  

Soepele hersenen 

Wanneer men voldoende beweegt, raken de hersenen goed doorbloed en krijgen ze de zuurstof en voeding die ze nodig hebben. Nieuwe hersencellen worden gevormd en verbindingen tussen zenuwcellen worden sterker. Daarnaast verbetert de communicatie tussen de hersencellen. Dit alles zorgt ervoor dat de hersenen langer soepel blijven. 

De beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad geven aan dat je per week tenminste 2,5 uur matig intensief moet bewegen. Bijvoorbeeld door elke dag een half uurtje stevig te wandelen met de Ommetje app of te fietsen. 

Beweeg jij voldoende?

Doe de beweegtest