Blogger Kesty over hersenletsel

Hoe kom je de dag door als moeder met hersenletsel en weinig energie?

Moeder zijn is het mooiste wat er is, vind ik. Het geeft je vleugels, zin om te leven….en voor de glimlach van je kind, doe je alles! Maar wat nou als je hersenletsel hebt als moeder zijnde? Net als iedere moeder heb je goede en minder goede dagen. Alleen zijn de mindere dagen van een gezonde moeder niet te vergelijken met de mindere dagen als je hersenletsel hebt.

Moeder ben je altijd, met of zonder hersenletsel

Sinds ik hersenletsel heb, zijn de mindere dagen echt slechte dagen. Je herkent ze vast wel, als jij ook hersenletsel hebt. Dagen waarop je je bed met veel pijn en moeite uit komt en waarop elke vraag van je kind je teveel is. Dagen waarop zelfs het ritje naar school van een paar minuten als een wereldreis voelt. En hetgeen onze ‘slechte’ dagen anders maken dan van mensen zonder hersenletsel, is het feit dat je je er niet overheen kunt zetten. Het gaat ook niet perse over als je even slaapt. Maar moeder ben je altijd, 24/7, met of zonder hersenletsel!

Dus wat doe je dan, hoe kom je zo’n dag door?

 1. Bekijk wat je echt moet doen die dag en doe niets meer dan dat.
 2. Ik heb vaak in de ochtend de meeste energie. Het helpt mij om dan het eten alvast klaar te maken of zoveel mogelijk voor te bereiden. Kan ik einde van de middag op de bank hangen, als mijn energie op dieptepunt is.
 3. Probeer een speeldate te regelen voor na school voor je kind, heb je iets meer rust.
 4. Gaat je kind nog niet naar school? Las dan een pyamadag in. Voor jou en je kids.
 5. Ga buiten wandelen. Ook al ben je moe. De buitenlucht geeft energie. Hou jezelf voor dat je heel kort even een stukje loopt, dat geeft moed. Je zult zien dat je toch langer loopt dan gedacht vooraf. Frisse lucht doet goed.
 6. Probeer zo min mogelijk screentime voor jezelf te hanteren op zo’n dag. Sinds ik hersenletsel heb, zuigt mijn smartphone mijn energie op lijkt het soms wel.
 7. Doe wat yoga oefeningen. Ik deel binnenkort mijn favoriete youtube yoga kanalen. Zijn je kids thuis, laat ze meedoen. Zoek op yoga met kinderen! Ongetwijfeld gaat het niet helemaal zoals je wilt, maar even rekken en strekken zal iedereen goed doen, al is het maar 10 minuten.
 8. Drink veel water! Altijd belangrijk maar zeker op zo’n dag. Een portie extra fruit kan ook geen kwaad trouwens.
 9. Hoe houd je je kinderen bezig? Kijk welke spelletjes je ook kunt doen terwijl je op de bank ligt/hangt. Afhankelijk van leeftijd natuurlijk. Ik schrijf hier binnenkort een aparte blog over.
 10. Nood breekt wet. Heb je echt even een break nodig en zijn je kinderen thuis? Zet een film op, ga zelf op bank liggen met oordoppen in en slaapmasker op. Ik snap dat dit met kleine kinderen lastig is. Zoek een variant die wel werkt voor jou. Sinds ik hersenletsel heb, rust ik elke dag na de lunch in bed. Isa weet dat. Als we alleen thuis zijn, leg ik haar naast me in bed met de iPad en rust zo toch even een uurtje. Ik zet wel altijd mijn wekker, voor het geval dat ik in slaap zou vallen.
 11. Loslaten!!! Belangrijkste tip. Voor mij een grote uitdaging. Dat is niet anders geworden sinds ik hersenletsel heb. Je hoeft deze dag niets te doen wat niet echt moet. Herhaal dat veel tegen jezelf. Dus hang op je bank als je dat wilt.

Als iedereen einde van de dag gegeten heeft en in bed ligt, heb je het geweldig gedaan!

Bedenk dat er geen betere mama voor je kind is dan zijn/haar eigen mama! Je bent goed zoals je bent, ook met hersenletsel. Je doet je stinkende best en dat is goed genoeg!

Kesty


Lees hier de vorige blog van Kesty

Kesty heeft op 41 jarige leeftijd een herseninfarct gehad en is als gevolg daarvan sinds maart 2017 volledig arbeidsongeschikt verklaard. Zij heeft een eigen blog waar ze schrijft over haar zoektocht naar een nieuwe balans in het leven met hersenletsel.