Ontwikkelingsniveau. Slik…

Er is na 4 jaar weer een psychologisch onderzoek gedaan en dat is altijd wel een pittig momentje, een realiteitscheck. Toch weer een soort schrik, ondanks dat je het wel weet. En tijd dus om wat meer uitleg te geven hierover hoe het gaat met Mirre op dat vlak.

Mirre is nu 17 jaar en heeft dus psychomotore retardatie ten gevolge van microcephalie. In de jaren bij de Lotusbloem laat zij op alle gebieden een groei zien, dat is super fijn! Zij is een sociaalgericht meisje, houdt van gezelligheid en kijkt graag naar anderen. Ze maakt graag een ‘praatje’ op haar manier met de mensen om haar heen en doet graag klusjes met de begeleiding. Donderdag wasdag bijvoorbeeld, op de deur kloppen en vragen om de was, ‘mag ik was?’

Dit kan ze niet alleen, maar doet ze met de begeleiding. Dit is nodig omdat ze kwetsbaar is, gezien haar beperkte evenwichten en ontbrekende opvang reflex. Dus ook tijdens de dag is er altijd toezicht nodig als zij zich beweegt in de ruimte. Zeker als er kinderen bij zijn die lekker rennen en die per ongeluk haar zouden aanstoten. Dat kan wel gevolgen hebben (gaat gelukkig heel goed dankzij goede begeleiding!). Maar ja, ze wordt 18 jaar in juni, dus dan gaat ze ook de overstap maken naar dagbesteding voor volwassenen. Slik….

Ok√©, het is wat het is, terug naar het onderzoek. Er wordt door middel van spelletjes gekeken wat zij doet en kan. Dus hoe zij reageert op voorwerpen, personen, imiteren, geheugen, probleempjes oplossen, aanwijzen en benoemen van plaatjes enzovoorts. En ook de fijne motoriek wordt bekeken, de handmotoriek. Ze kan een potlood op papier zetten, maar een streep natekenen is al moeilijk. Mirre kan blokjes stapelen en losmaken, of blokjes rijgen, daar zit ze op 27 maanden. 

Conclusie: Mirre maakt een ernstig vertraagde ontwikkeling door op alle domeinen, maar positief nieuws: ze laat wel groei zien! Dus nu is het tijd om te kijken naar vervolg voor haar als zij naar de volwassen dagbesteding gaat en waar zij baat bij heeft. Dus een rustige omgeving waarbij ze betrokken wordt bij activiteiten, kan blijven groeien in haar vaardigheden en kan genieten van het samen bezig zijn. Korte simpele opdrachtjes kan ze goed aan, maar ze is beperkt in haar taal en kan zich onvoldoende uiten, dus daarom ook gebaren en picto’s/foto’s gewenst. Allemaal zaken om rekening mee te houden voor de nabije toekomst.

Het verslag is altijd een moment van bezinning. En toch… als het zo op papier staat is het toch weer slikken. Blijft soms gewoonweg stom. Maar ja, het is wat het is en zij is gelukkig een heel blij meisje dus wij vinden natuurlijk een mooie plek voor haar met alle begeleiding voor haar toekomst! En met deze informatie kunnen we verder kijken en komt het zeker goed, op naar een nieuwe weg, hoe spannend ook.

Natasja