Aandacht voor impact van hersenaandoening in Geef om je hersenen

Op woensdag 7 december vragen Omroep MAX en de Hersenstichting aandacht voor de impact van een hersenaandoening in het live tv-programma Geef om je hersenen. Belangrijk, want ruim vier miljoen mensen in Nederland hebben een hersenaandoening. Dit heeft een enorme impact op de patiënt en zijn of haar omgeving. Presentatoren Sybrand Niessen en Martine van Os gaan in gesprek met toponderzoekers die er alles aan doen om hersenaandoeningen beter te behandelen en in de toekomst te voorkomen. Onder andere Mariska Bauer en Viggo Waas vertellen hun verhaal. En er zijn optredens van Ricky Koole, Joe Buck, Desray en Berget Lewis. Geef om je hersenen is te zien op woensdag 7 december om 20.30 uur bij MAX op NPO 1.

Je hebt maar één stel hersenen. Ze bepalen wie je bent en wat je kunt. Je hebt ze nodig bij alles wat je doet, denkt en voelt. Maar gezonde hersenen zijn niet vanzelfsprekend. Ruim 4 miljoen mensen in Nederland hebben een hersenaandoening. Van dementie, parkinson, een beroerte, depressie en migraine tot hersenletsel na een ongeluk. In veel gevallen is er nog geen behandeling die zo’n aandoening kan stoppen of vertragen. In Geef om je hersenen vragen we dan ook aandacht voor meer hersenonderzoek en zien we persoonlijke verhalen van mensen die te maken hebben met een hersenaandoening.

Openhartige verhalen

We zien het verhaal van Miranda (52) die op haar 49ste al de diagnose Alzheimer krijgt. Haar dochter Marlon ziet haar moeder veranderen. Danny en zijn vrouw Toetty laten goed zien wat de impact van zijn hersenbloeding is op hun leven. En Emiel (42) en zijn vrouw Alexandra vertellen hoe een ongeneeslijke kwaadaardige hersentumor, hun leven op z’n kop heeft gezet. “Er moet een oplossing komen. Is het niet voor mij, dan is het voor de mensen die na mij komen”, aldus Emiel.

In de studio interviewen we Mariska en Frans Bauer over de impact van het herseninfarct van Mariska. En cabaretier en onze ambassadeur Viggo Waas vertelt openhartig over de gevolgen van zijn herseninfarct. “Er kan zoveel stuk gaan in je hoofd. Dat besef je pas als je niks meer kan. Het kan echt iedereen overkomen”, aldus Waas.

Veelbelovend onderzoek

Wiesje van der Flier van Alzheimercentrum Amsterdam laat ons weten wat de vooruitgang in het onderzoek naar dementie is. Neuroloog Karin Klijn van het Radboud UMC vertelt over een bijzondere samenwerking om mensen na een beroerte beter te kunnen helpen. En Dannis van Vuurden van het Prinses Máxima Centrum doet momenteel veelbelovend onderzoek naar hoe we, met behulp van ultrageluid, medicijnen beter in onze hersenen kunnen krijgen.

Geef om je hersenen
Woensdag 7 december 2022
Live om 20.30 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen

Ben je benieuwd naar de vorige edities van Geef om je hersenenBekijk die aflevering dan hier terug.