Bijna 6 op de 10 volwassenen beweegt onvoldoende 

Op 12 september publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek de nieuwste cijfers over het beweeggedrag van Nederlanders. De resultaten zijn zorgelijk: in 2022 haalde 56% van de Nederlanders de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad niet. In 2017, toen de beweegrichtlijnen zijn ingevoerd, was dit nog 53%. 

Wat zijn de beweegrichtlijnen? 

Om te voldoen aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad moeten volwassenen elke week minimaal 2,5 uur matig intensief bewegen, verspreid over meerdere dagen in de week. Matig intensief betekent dat je hartslag stijgt en je een beetje buiten adem raakt. Ook moeten ze minstens twee keer per week activiteiten doen die de botten en spieren versterken, zoals hardlopen.

56 %

van 18 jaar en ouder voldoet niet aan de beweegnorm

67 %

van de jongeren voldoet niet aan de beweegnorm

9,1 uur

uur zit de gemiddelde Nederlander (gemiddeld) per dag

Bewegen voor gezonde hersenen 

We zijn dus minder gaan bewegen, terwijl bewegen essentieel is voor gezonde hersenen. Bewegen verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress. En het verkleint het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, beroerte, depressie. 

De grote droom van de Hersenstichting is dat iedereen de beweegnorm haalt en op die manier de hersenen zo gezond mogelijk houdt. Daarom hebben we in 2020 de Ommetje-app ontwikkeld, die helpt om van wandelen een gewoonte te maken. Na drie jaar wandelen met de app vonden we het tijd voor een onderzoek. Om zo met de Ommetje-app nog meer mensen te laten bewegen.

3 belangrijke veranderingen in Ommetje 

Op basis van de conclusies uit het onderzoek hebben wij de Ommetje-app doorontwikkeld met drie belangrijke veranderingen: 

  1. Een ommetje telt nu al mee vanaf vijf minuten. Eerst was dat pas vanaf twintig minuten, maar sommige mensen kunnen niet zo lang wandelen, bijvoorbeeld door hun hersenaandoening. 
  2. Je kunt meedoen aan een competitie in de app, maar dat hoeft niet. Je kunt Ommetje ook puur voor jezelf gebruiken.  
  3. Iedereen kan nu een persoonlijk weekdoel kiezen. Je geeft dan aan hoeveel ommetjes je wil gaan lopen en hoe lang die duren. In de app kun je zien of je goed op weg bent om je persoonlijke doel te halen. Ook stuurt de app je berichten om je aan te moedigen. Wel zo motiverend! 

1,6 miljoen downloads

sinds de start van Ommetje.

30 %

van alle gebruikers hebben van wandelen een gewoonte gemaakt. Zij hebben al meer dan 66 dagen met de app gelopen.

272 miljoen km

hebben de Ommetje wandelaars samen gelopen. Dat is bijna 7000 keer de wereld rond!

In de video hieronder vertelt prof. dr. Erik Scherder waarom bewegen goed voor je is en wat de voordelen zijn van de vernieuwde Ommetje-app:

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Wandel je mee met Ommetje?