Kijk 30 oktober in De Nalatenschap: “Sas bukte en voelde iets knappen”

Zaterdag 30 oktober is de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van De nalatenschap weer op tv. In deze uitzending zien we onze erflater Piet met zijn vrouw Sas, die leed aan de gevolgen van een hersenbloeding. Vier jaar later krijgt ze nog twee hersenbloedingen en overlijdt ze. Piet vertelt over hun leven samen en waarom hij aan de Hersenstichting nalaat.

Piet en zijn grote liefde Sas zijn al 34 jaar een onafscheidelijk duo. Ze houden enorm van reizen en van hun werk. Maar in 2014 gaat het ineens helemaal mis. Sas bukt om iets te pakken in de keuken en voelt iets knappen in haar hoofd. Na onderzoek blijkt Sas een hersenbloeding te hebben gehad. Het zet het leven van het gelukkige stel compleet op z’n kop.

Sas kan niet meer werken en ook Piet moet zijn leven aanpassen. Piet: “Ze was veranderd in haar karakter. Ze had moeite met taal en rekenen en haar energieniveau was heel laag.” Buurvrouw Marja ziet Sas in een isolement raken en vertelt: “Sas viel in een gat. Aan de buitenkant zag men niks aan haar, maar er was heel veel loos.”

Toch lukt het Piet en Sas weer hun draai te vinden. Piet: “We hebben een paar jaar kunnen werken aan ons nieuwe leven. Ons nieuwe leven met Sas haar beperkingen en alle mogelijkheden en kansen die het nieuwe leven bood.”

Het noodlot slaat opnieuw toe

Tot op 21 november 2018 het noodlot opnieuw toeslaat… Sas heeft ’s nachts weer een raar gevoel in haar hoofd. Piet belt meteen 112 en ze gaat per ambulance naar het ziekenhuis. Ze heeft weer een hersenbloeding. Tijdens een onderzoek in de MRI kreeg zij nóg een hersenbloeding, haar derde.

Ondanks kleine momenten van hoop verandert haar situatie niet. Ze overlijdt aan de gevolgen. Piet: “Het voelt als de dag van gister dat ik alleen verder moet en dat mijn maatje er niet meer is.”

Waarom nalaten aan de Hersenstichting?

Piet: “Na het overlijden van Sas ben ik gaan nadenken over onze nalatenschap. Ik wilde iets doen met wat we samen hebben opgebouwd, en besloot om de Hersenstichting op te nemen in mijn testament. Er moet meer bekend worden over de bloedingen die Sas kreeg. Ik hoop dat ze met dat geld meer onderzoek kunnen doen. Zodat anderen niet hoeven mee te maken wat ons is overkomen. Al redden we maar één leven, dan hebben Sas en ik dat toch nog bereikt samen”.

Dankzij de steun van Piet kunnen we straks nóg grotere stappen zetten op weg naar genezing van zoveel mogelijk hersenaandoeningen. Denk je eens in wat we samen kunnen bereiken. Wil jij ook meer weten over nalaten? Bekijk dan onze pagina over nalaten.

Benieuwd naar het hele verhaal van Piet en Sas? Kijk aanstaande zaterdag 30 oktober om 16.30 uur op SBS6 naar De Nalatenschap.

Verder in de uitzending:

  • onze ambassadeur Danny vertelt hoe het met hem gaat na zijn herseninfarct.
  • zien we een veelbelovend onderzoek van neurochirurg prof. dr. Wilco Peul. Hij kijkt of een bestaand medicijn de zwelling in de hersenen kan tegengaan na een directe bloeding of een bloeding door een ongeluk. Dit kan minder schade aan de hersenen geven.

De herhaling is op 7 november om 11:30 uur en nogmaals op zaterdag 15 januari om 16:30 uur op SBS6. Terugkijken is ook mogelijk via www.Kijk.nl.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.