Ruim 4 ton voor onderzoek naar dementie op jonge leeftijd 

De Hersenstichting draagt met 449.718 euro bij aan onderzoek naar dementie op jonge leeftijd. Het onderzoek maakt deel uit van het Onderzoeksprogramma Dementie van ZonMw (de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie). Het doel is een betere diagnostiek en betere zorg voor jonge mensen met dementie en hun naasten. Dit is van belang omdat de symptomen van jonge dementie vaak minder snel worden herkend. Ook verschillen de behoeften van deze specifieke groep enorm met die van ouderen met dementie. 

Jonge mensen met dementie ontwikkelen de eerste symptomen voordat ze 65 jaar zijn. Als iemand rond de leeftijd van 50 jaar verandert van karakter, wat somber wordt of overspannen raakt, denk je niet gelijk aan dementie. Daarom duurt het bij deze mensen vaak langer voordat deze diagnose gesteld wordt. Wanneer iemand dementie op jonge leeftijd ontwikkelt, zijn de onderliggende ziektes ook anders. Daarnaast is er bij dementie op jonge leeftijd vaker sprake van erfelijkheid.

Onderzoeksaanpak

In het onderzoek wordt verder gekeken naar de erfelijke kans op dementie en tijdige herkenning.   

“Aandacht voor sociaal gedrag, taal en ruimtelijke waarneming als mogelijke eerste verschijnselen van dementie op jonge leeftijd is van belang voor de diagnostiek, maar ook voor de inzet van de juiste zorg en ondersteuning”, aldus Prof. dr. Yolande Pijnenburg (Alzheimer centrum Amsterdam UMC). 

Ook wordt aandacht besteed aan verbetering van de zorg en ondersteuning, als de diagnose dementie eenmaal is gesteld. 

“Met alle partners gaan we aan de slag om in kaart te brengen hoe we bij dementie op jonge leeftijd vanuit een gezins- en persoonsgerichte benadering betere zorg en ondersteuning kunnen bieden. We gaan echter ook daadwerkelijk de zorg en ondersteuning in de verschillende fases van het ziekteproces aanpakken”, aldus dr. Christian Bakker (Radboudumc Alzheimer Centrum/UKON).  

Nationale Dementie Strategie 

Het Onderzoeksprogramma Dementie komt voort uit de Nationale Dementie Strategie van het ministerie van VWS. Binnen dit programma heeft ZonMw op 25 oktober 2022 aan vier consortia toekenningen gedaan. De Hersenstichting draagt bij aan twee van de vier consortia: aan het consortium Jonge mensen met dementie en aan het consortium Risicoreductie. 

Onderzoeken en projecten naar dementie

De Hersenstichting steunt verschillende onderzoeken en projecten om dementie te kunnen voorkomen, beter te behandelen en om de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun naasten te verbeteren.

Benieuwd naar deze onderzoeken en projecten?