Bekijk zijn verhaal

‘Ik durf nu tegen iedereen te zeggen dat ik alzheimer heb’

“Ik heb lang genoeg gejankt en steeds maar gezegd dat ik het niet had. Maar inmiddels weet ik beter. Ja, ik heb inderdaad een beginnende vorm van alzheimer. Na mijn pensioen is het steeds verder achteruitgegaan. Ik begon afspraken te vergeten, nam te veel geld op met mijn pinpas en ik wist niet meer wat ik eerder op de dag had gedaan.

Na mijn carrière als oud-profvoetballer bij NEC heb ik een tijd gewerkt als terreinmeester bij de Maldense voetbalclub Juliana ’31. Dat vond ik erg leuk om te doen. Helaas ging dat op een gegeven moment niet meer. Ik vergat cornervlaggen op te zetten en liet na afloop allerlei spullen op het veld staan. Dan zeiden ze: “Moet je dat niet even opruimen Hent?”, maar ik wist niet waar ze het over hadden. Tja, dat klopt natuurlijk niet. Dat weet je dat er iets niet goed zit.”

Letterlijk de weg kwijt

“Met mijn langetermijngeheugen is niks mis, maar op nieuwe plekken gaat het soms minder goed. Het kan zomaar gebeuren dat ik niet meer weet waarom ik ergens ben. Laatst ging ik alleen met de bus van Nijmegen naar Malden. Ik heb continu met één van mijn zoons zitten bellen. Anders was het helemaal misgegaan. Gelukkig stapte ik bij de juiste halte uit. Maar het kan ook gebeuren dat ik mijn zoons in paniek opbel omdat ik letterlijk de weg kwijt ben.

Ondanks mijn ziekte kan ik nog redelijk veel zelf doen. Ik woon zelfstandig in een appartement naast het bejaardentehuis en fiets heel veel op mijn e-bike. Door de straatnamen te onthouden probeer ik mijn hersenen te trainen. En ik krijg veel hulp van mijn zoons, zoals met het regelen van zorg, het huishouden, financiën dat soort zaken. Zij zorgen in principe nu voor mij. Dat hoort natuurlijk andersom te zijn.”

Wat doet de Hersenstichting?

1 op de 4 mensen heeft een hersenaandoening. Hersenaandoeningen zijn helaas hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden. Dit moet stoppen. Want een hersenaandoening zet je leven op z’n kop. En vroeg of laat raakt het ons allemaal. Daarom zet de Hersenstichting alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Nu en in de toekomst. We zetten niet in op één aandoening, maar investeren breed in baanbrekende oplossingen die hersenaandoeningen helpen voorkomen, afremmen, of genezen. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting en zetten we ons in voor betere patiëntenzorg.

Geef aan de collectant

Van 27 januari t/m 1 februari 2020 gaan ruim 19.000 collectanten langs de deuren om geld in te zamelen voor al die mensen die te maken hebben met een hersenaandoening. Geef aan de collectant, want alleen samen kunnen we hersenaandoeningen behandelen én in de toekomst voorkomen.