Delen

Slaap

De een slaapt het liefst een gat in de dag en de ander stapt al voor de wekker vrolijk uit bed. Slaap is voor iedereen anders, maar voor elk mens belangrijk. Genoeg slaap houdt je hersenen namelijk gezond. En dat is belangrijk, want één op de vier mensen heeft een hersenaandoening.

Slaapdruk en biologische klok

Uw hersenen bepalen wanneer u slaapt of wakker bent. Dit gebeurt voornamelijk door twee factoren: de slaapdruk en de biologische klok.

 

De slaapdruk is de behoefte aan slaap van de hersenen. Deze slaapdruk bepaalt de intensiteit van de slaap. Hoe langer u wakker bent, hoe groter de slaapdruk en hoe dieper uw slaap. De toename in slaapdruk komt waarschijnlijk door een toename van de stof adenosine in de hersenen. Tijdens de diepe slaap neemt de slaapdruk weer af, zodat u ’s ochtends met minimale slaapdruk wakker wordt.

 

De biologische klok in de hersenen zorgt voor het 24-uurs ritme in slapen en wakker zijn. Deze biologische klok wordt beïnvloed door blootstelling aan helder licht. Het ritme van de biologische klok is iets langer dan 24 uur. Daglicht stelt de klok steeds bij zodat deze in de pas blijft lopen met het licht-donker ritme van de aarde.

Koester uw nachtrust voor uw gezondheid

Slecht slapen wordt door veel mensen onderschat. De negatieve gevolgen voor de gezondheid kunnen namelijk ernstig zijn. Op korte termijn kan een verstoorde slaap leiden tot concentratie of geheugenproblemen. De langdurige combinatie van slecht en kort slapen heeft een negatieve invloed op ons afweersysteem en verhoogt bovendien het risico op chronische aandoeningen als depressie, diabetes type 2, dementie, hart- en vaatziekten en obesitas. Slapeloosheid kan deze aandoeningen ook verergeren. Genoeg redenen om uw nachtrust te koesteren voor gezonde hersenen en een gezond lichaam.

Tips voor gezonde slaap

  • Ga pas naar bed als u moe bent, maar probeer wel iedere dag op precies dezelfde tijd op te staan, ook in het weekend.
  • Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer.
  • Laat beeldschermen, zoals tablet, telefoon en televisie, weg uit de slaapkamer.
  • Doe ten minste een uur voor uw bedtijd alleen ontspannende activiteiten, zoals meditatie of lezen.
  • Vermijd cafeïne houdende dranken na de vroege middag.
  • Vermijd alcohol enkele uren voor uw bedtijd.
  • Neem geen zware maaltijden in de uren voor uw bedtijd.
  • Sport regelmatig, maar niet later dan drie uur voor u wilt slapen.
  • Zorg overdag voor een omgeving met voldoende licht. Vooral ’s morgens is het belangrijk om voldoende licht te krijgen.
  • Als u 's nachts slecht slaapt, vermijd dan dutjes of powernaps overdag. Dutjes verlagen de slaapdruk en zorgen dat u ’s nachts moeilijker in slaap valt.

Folder Hersenen en slaap

U leest meer informatie en tips in de folder Hersenen en slaap.Ook vindt u andere interessante brochures en folders in onze webwinkel.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

Aanmelden Stel uw vraag online
Dit is contactinfo