Elise rent twee keer een halve marathon om geld op te halen voor The Class

Je kunt meer dan je denkt. Dat is iets wat Elise in haar werk als coach meegeeft aan de mensen die haar praktijk bezoeken. Maar het is ook iets wat zij zelf heeft ervaren toen ze na een verkeersongeval moest herstellen. De dingen waar ze zelf tegenaan liep tijdens haar herstel, zijn de dingen waar ze nu ervaring uit put als ze anderen coacht. ‘Je kunt meer dan je denkt’ is haar levensmotto geworden en nog altijd zet ze dit motto om in daden: op 12 maart heeft Elise de halve marathon van Lissabon gerend. Op 22 oktober gaat ze dat nóg een keer doen, maar dan in Valencia. Dat doet ze als doel voor zichzelf, maar vooral ook om aandacht te vragen en geld op te halen voor The Class van de Hersenstichting.

Waarom wil je specifiek geld ophalen voor The Class?
“Veel jongvolwassenen met niet-aangeboren hersenletsel proberen na hun revalidatie hun rol in de maatschappij weer te vinden, maar dat gaat niet vanzelf. Het is enorm lastig om je weg weer te vinden naar de toekomst. Wat is nou de juiste stap om te zetten? Wat kan ik nog? Ik weet uit eigen ervaring hoe lastig het kan zijn. Ik heb destijds mijn eigen weg moeten vinden. In het traject van The Class gaan de deelnemers ontdekken waar hun mogelijkheden liggen, wat ze nog allemaal wel kunnen. Er is nog zo veel meer mogelijk dan we denken! Dit heb ik ook zelf ervaren en dat gun ik deze jongeren ook.”

Wat vind je goed aan het project The Class?
“Bij mij heeft sport een belangrijke rol gespeeld in mijn herstel. In het traject van The Class is dit ook belangrijke component. Het doel is het vinden van een passende baan. Maar de kans dat je een baan vindt en ook behoudt is ook groter als je zelf ook lekker in je vel zit. Sport kan hierin een belangrijke rol spelen. Ik vind het goed dat hier aandacht voor is.” 

Wat heeft sport voor jou betekend, in je eigen herstel?
“Ik heb op mijn 27ste een verkeersongeval gehad waardoor ik een schedelbasisfractuur opliep en een hersenbloeding kreeg. Mijn herstel heeft lang geduurd en is niet makkelijk geweest. De artsen konden me in het begin ook niet precies vertellen hoe ik eruit zou komen. Maar ik was jong en gemotiveerd! Dus ik wilde er alles aan doen om stappen vooruit te maken, ook thuis! Ik wilde me er niet bij neerleggen dat dit het was. Toen ik begon met hardlopen merkte ik dat ik me steeds beter ging voelen. Dat heeft me aan het denken gezet. Wat kunnen de hersenen allemaal nog als er schade is en hoe pak je dat op? Hoe kunnen er nieuwe verbindingen in de hersenen ontstaan? En wat is er dan nog allemaal mogelijk? 
Vanuit daar ben ik steeds breder gaan kijken en ben ik me steeds meer gaan verdiepen in het onderwerp. Ik ben ook naar Amerika geweest om Cog FX te gaan doen. Toen ik de fysieke uitdaging ging combineren met de cognitieve uitdaging kwam voor mij echt de switch. Toen ben ik zoveel verder vooruitgekomen! Soms weet je dus niet tot waartoe je nog in staat bent. Wat er nog allemaal mogelijk is. Dat inzicht heeft het sporten me dus gebracht.”

Je gaat de deelnemers uit Class (Oost) ook nog een workshop geven. Wat wil je hen vooral meegeven? 
“Ik ga uitleggen wat sporten en bewegen voor het brein doet en dat we meer kunnen dan we denken. Ook wanneer je te maken krijgt met NAH! Soms weet je niet eens tot waar je toe in staat bent. Daarin kan ik natuurlijk goed mijn eigen ervaringen meenemen. Voldoende rust is belangrijk, zeker in het begin. Je moet ook herstellen. Maar mijn ervaring is ook dat je weer iets moet gaan doen om een beetje aan prikkels te wennen. Toen ik destijds niet meer kon werken en thuis zat, kwam bij mij juist de onderprikkeling. Dat thuiszitten en niets doen maakte het allemaal juist veel erger. Toen ben ik in actie gekomen. Dat is heus niet altijd makkelijk. Soms doe je 1 stap vooruit en dan weer 1 terug. Je moet de juiste balans opbouwen. Maar ik dacht ook: Hoe erg is het dat ik niet meer de hele dag kan knallen? De boog kan bij niemand altijd gespannen staan. Dus daag jezelf uit. Denk niet: dit is het. Pak je eigen regie en blijf je hersenen prikkelen, dan zal je versteld staan wat je nog allemaal kan!”

“Mijn boodschap aan de deelnemers van The Class? Blijf jezelf uitdagen. Denk niet, dit is het. Pak je eigen regie en blijf je hersenen prikkelen. Dan zal je versteld staan wat je nog allemaal kan!”


Die uitdaging ga jij dit jaar aan door twee halve marathons te lopen en daarmee geld op te halen voor The Class. Hoe kunnen mensen jouw actie ondersteunen?
“Ik hoop zoveel mogelijk geld op te halen voor dit belangrijke traject, zodat jongeren met hersenletsel hun weg naar de toekomst weer kunnen vinden!”

Je kunt mijn actie HIER ondersteunen.