“Als je wilt kun je alles, kun je alles wat je wilt”

Ik ben Kaj van Diemen en ik ben 26 jaar. Zo op het eerste oog ben ik een gezonde jongen, maar schijn bedriegt. Ik leef met hersenletsel, mijn rechterarm en -been zijn licht spastisch en ik heb klompvoeten. Vooral mijn hersenletsel heb ik lange tijd niet kunnen accepteren. Daarom wil ik hier graag meer bekendheid aan geven. Ik ga de marathon van Berlijn lopen om geld om te halen voor het project De Class van de Edwin van der Sar Foundation en de Hersenstichting.  

Als baby liep ik hersenletsel op ten gevolge van een hersenbloeding toen mijn moeder zwanger was. Dit kwam pas aan het licht tijdens mijn geboorte. Door de hersenbloeding kreeg ik een waterhoofd, mijn hersenen konden het vocht niet afvoeren. 

Met vallen en opstaan

Mijn leven kenmerkt zich door meerdere keren vallen en altijd één keer meer opstaan. Het heeft een lange tijd geduurd voor ik mijn letsel kon accepteren.  Omdat Ik vaak het ziekenhuis bezocht was ik veel weg van school. Contact maken met leeftijdgenoten werd daardoor moeilijk. Ik verzweeg mijn letsel en probeerde zo normaal mogelijk mee te komen, maar zonder succes. Door mijn letsel was ik ook inflexibel en ongeduldig. Eigenschappen die niet echt helpen bij sociale activiteiten.  

Levensmotto; Als je wilt kun je alles, kun je alles wat je wilt. 

In de loop van de jaren heb ik mijn hersenletsel kunnen accepteren. Dat heb ik niet alleen gedaan. Daar heeft Lisette van Kesteren, toegepast psycholoog en hardloop- en running therapeut bij Loopsportcentrum Houten een enorm belangrijke rol in gespeeld. Ik kreeg beter inzicht door het bespreken van de uitdagingen waar ik tegenaan loop. Zij geeft mij handvatten waardoor ik mijn letsel beter accepteer. Nu wil ik ook andere jongeren (met én zonder hersenletsel) laten zien dat ondanks je beperkingen alles mogelijk is. Mijn levensmotto is dan ook; Als je wilt kun je alles, kun je alles wat je wilt. 

De marathon van Berlijn lopen

Ik wil meer bekendheid geven aan hersenletsel door op 26 september 2021 de marathon van Berlijn* te lopen. Dat doe ik om geld op te halen voor het project De Class van de Hersenstichting en de Edwin van de Sar Foundation. Dit is een coaching traject op maat voor jongeren met hersenletsel, met als doel het vinden van een passende baan. Met dit traject krijgen jongeren met hersenletsel handvatten aangereikt voor een beter toekomstperspectief en daar zet ik me graag voor in! 

Wil je mij steunen? Kijk dan op: Inzamelingsactie Kaj van Diemen | Hardlopen met en voor hersenletsel (whydonate.nl) 

*mocht de marathon van Berlijn niet doorgaan in verband met coronamaatregelen, dan zal ik deelnemen aan de Berenloop Marathon van Terschelling op 7 november.