Natasja en Mirre met microcefalie

Jep, het is zover; nieuwe dagbesteding voor Mirre!

Ja hoor het is zover! De dag is aangebroken dat Mirre naar haar nieuwe dagbesteding gaat in de buurt van haar oude dagbesteding toevallig. 

De start

We starten met wennen op een woensdag 14 oktober, ik breng haar zelf (met mondkapje) en drink op de groep een kopje thee (zonder mondkapje natuurlijk) en Mirre drinkt ook thee. Ze zit dapper op haar stoel en kijkt nieuwsgierig rond. Ze kent al 1 jongen van de oude dagbesteding dus dat voelt vertrouwd en de anderen zijn helemaal prima en goed gekeurd. Allemaal met een eigen handicap en gebruiksaanwijzing, net als Mirre. Haar nieuwe vaste begeleidster helpt Mirre goed en ik laat haar dan ook achter in goede handen. Ze zwaait als ik weg ga en nee joh geen tranen niks! Wauw, heerlijk ga ik weer aan het werk. Als ik haar die middag weer kom ophalen, heeft ze een goede 1e dag gehad, wat een fijn gevoel zeg! 

Meer wennen

Dus op naar meer wendagen, week erna weer een dag en uiteindelijk ook 2 dagen en daarna 3 dagen per week wennen. Eigenlijk gaat alles best goed. Het is wel wennen natuurlijk, de andere cliënten (zo noem je ze dan natuurlijk) zijn twintigers. Mirre is de jongste van de groep. Alles is natuurlijk anders, vertrouwen moet nog groeien voor deze mama hier hoor. Maar Mirre doet dit echt knap en slaat zich hier dapper doorheen. 

En het leuke is dat zij, vanuit haar groep, ook contact kan maken met een andere groep. Die groep is wat drukker en zelfstandiger en Mirre vindt dat dan wel reuze interessant om naar te kijken. Haar eigen groep is iets rustiger en dat is voor haar ook heel fijn en veilig.

Op vrijdag is er disco, nou zeg, dat is een feest! Haar favoriete nummers Leef (André Hazes jr) en liedjes van K3 worden gedraaid dus echt een feestje! Ze heeft niet echt gedanst maar wel volop genoten van de muziek en alles eromheen, dus dat wordt wat elke vrijdag! 

Wat ook leuk is dat ze zowel op haar nieuwe dagbesteding (we noemen het school hierna) ook kan wandelen naar haar oude dagbesteding en andersom. Dus er wordt geregeld gewandeld en gezwaaid en op deze manier leert Mirre langzaam afscheid nemen van haar oude dagbesteding en wennen aan haar nieuwe school. Zo noemt zij het zelf al. Op woensdag gaat ze naar school (trots ben ik hoor)!

‘Setback’

Helaas is er dan wel even een ‘setback’. De groep gaat dicht, want er is een Corona besmetting dus Mirre moet in quarantaine en net in de week dat we afscheid zouden nemen van de oude dagbesteding. Een zeer beladen week wordt nog hectischer en eigenlijk op moment dat ik dit te horen krijg, slaan even alle stoppen door. Pffff, tja geen vakantie dit jaar, zoveel thuis met mijn meisje in de 1e maanden van het jaar en werken en geen leuke dingen, deze hakt er weer keihard in! Alles stopt! Alles staat stil! Hoe dan? Wat een ellende!

Oké, dingen regelen: oude dagbesteding bellen, eerst even wat boodschappen doen, want tja ik eet toch anders dan Mirre tussen de middag, arme kind moet wel een boterham kunnen eten komende dagen en dan Mirre ophalen. Super lief de begeleiding en hoofd van dagbesteding vangen mij op, balen net als ik want tja afscheid nemen gaan we natuurlijk een andere keer doen, maar balen is het wel. En dus zit ik te werken met Mirre thuis op de bank ze is super lief maar ja ik had er niet op gerekend. Dus ik zit hele dagen te videobellen, zoals Mirre zegt, mama praten met handgebaar vingers naar naar de duim op en neer bewegend grinnik en Mirre op de iPad en DVD’s kijken van K3, Zandkasteel enz. het voelt niet echt lekker maar heb even geen keuze. Het is maar een paar dagen.

Gelukkig kan haar papa even woensdagavond komen eten met haar zodat ik lekker kan trainen (boksen/afreageren). Ook op vrijdagmorgen komt hij zodat ik ook even kan sporten en naar de mondhygiënist en tja weer eten halen want het weekend zit ik binnen met Mirre. Gelukkig heeft Mirre er weinig last van, ze schikt zich hierin, dus ik ook. Maar poeh 5 dagen binnen, duren lang joh. 

Afscheid

Maar dan is het maandag en ze mag weer! Heb helemaal zin in deze week. We doen vorige week over en dus maandag en dinsdag naar oude dagbesteding, leuke dingen doen ter afsluiting, woensdag naar School en donderdag is het zover, Het Afscheid, slik, na 15 jaar…….

En wat een mooi afscheid was het. De ochtend begint met afscheid nemen van de vaste busbegeleiding Ala en Hans. Dat begint al goed, tranen komen al, dank voor alle veilige ritten met mijn meisje! En dan komen de 1e foto’s door van afscheid nemen van alles, wat doet de begeleiding dit goed! Dan in de middag worden wij gezellig ontvangen door de groep Kikkers, natuurlijk op 1,5 m afstand en met mondkapje, wij krijgen lieve cadeautjes uit een mand die vol hangt met tissues (die overal terugkomen), lieve woorden, tranen. We hebben nog een gebakje mee en wij geven ook cadeautjes. 

Tijd om te gaan

Dan is het echt tijd om te gaan. We trekken allemaal onze jassen aan en de hele groep loopt met ons mee naar de auto. En onderweg staan alle kinderen en begeleiding van de Lotusbloem te zwaaien met tissues…… wauh, indrukwekkend zo lief, zo mooi. Wat een prachtig afscheid zeg!!! We zwaaien samen vanuit de auto …de laatste keer, slik…..daaaag en dank lieve iedereen!!!!

Mirre is super moe van deze dag en wil op tijd naar bed dus gerekt tot 19:30 uur en daarna gaat ze heerlijk slapen.  Ik drink lekker een glas wijn (dank lieve Karin, Madeline en Inge) en ga rustig de boeken bekijken. Dan vloeien rijkelijk de tranen, zulke leuke oude foto’s van Mirre met al haar vriendjes die ze al zo lang kent, een paar zal ze wel terug zien verwacht ik door goede band dat ontstaan is met de mama’s, dus niet helemaal afscheid! Maar zo voelt het wel, afsluiten van een mijlpaal en ja het is zo goed, maar doet wel even pijn. 

Dan is het vrijdagmorgen en is de laatste dag van deze beladen week voorbij en Mirre denkt maar aan 1 ding en zodra ze wakker is zegt ze: ‘Leef’? Ja schat, vandaag is er disco en hoor je vast weer Leef, ik hou van dit meisje! En oh ja Sinterklaas, we zitten er helemaal in hoor! Elke dag, ochtend, middag, avond, sinterklaasliedjes, gezellig joh, Sinterklaas en piet, welke kleur dan ook, maakt haar niks uit, het is nog steeds super leuk! Dus we maken ons op voor Sinterklaas feest en daarna Kerst en luiden samen het oude jaar uit. 

Maak er een mooie liefdevolle maand december van met een ieder die je lief is!

Wees geduldig (super moeilijk soms). Soms moet je door een moeilijke tijd heen om het beste te kunnen krijgen. Dus op naar een nieuw jaar vol mogelijkheden!!

Liefs

Natasja


Lees hier de vorige blog van Natasja