Blogger Brenda over autisme

Welkom in de sportschool: hand, aai, knuffel?

Mijn naam is Brenda, 30 lentes jong en sinds 2014 heb ik de diagnose autismespectrumstoornis oftewel ASS. Ik heb een eigen website: BrendaASS, spreek uit als ‘Brendaas’ en dit staat voor:

A: Adviserend

Door middel van mijn eigen ervaringen en kennis hoop ik lotgenoten, professionals, hulpverleners en overige doelgroepen te mogen inspireren, waardoor ik hoop een bijdrage te mogen leveren aan een verandering of verbetering.

S: Sensitiviteit

Ik ben een gevoelig persoon, waardoor ik snel iets opmerk of signaleer. Door mijn inlevingsvermogen ben ik in staat rekening te houden met de gevoelens en behoeften van anderen.

S: Strijdbaar

Ik doe enorm mijn best mijn doelen te bereiken. Als ik ergens mijn zinnen op zet, geef ik niet op.

BrendaASS heb ik zelf gecreëerd en dit medium is door mijzelf opgezet om middels mijn (levens)verhalen mijn persoonlijke ervaringen en opgedane kennis te kunnen delen. Via mijn levensverhalen wil ik laten zien hoe het leven van iemand met ASS eruit kan zien of waar iemand met ASS tegen aan kan lopen. Ik hoop dat lotgenoten (h)erkenning vinden in mijn verhaal, ik hoop dat hulpverleners / professionals ervaring op mogen doen en voor de niet genoemde doelgroepen het leerzaam en of inspirerend mag zijn. Het is hoog tijd dat het stereotype beeld over autisme doorbroken wordt.

Hieronder mijn nieuwste blog: 

Welkom in de sportschool: hand, aai, knuffel?

Wat onwennig en gespannen liep ik de fitnessruimte in zoekende naar de hardloopband. Gevonden, maar dan dient er weer iets nieuws aan wat voor spanning zorgt, ik kon dit apparaat toch aanzetten zonder een stick? Ik druk op enkele knopjes, maar ik krijg hem niet aan de praat. Ik stap op een instructeur af, leg mijn vraag aan hem voor en voordat ik het weet buigt hij zich naar voren, legt zijn hand op mijn arm en loopt vervolgens behulpzaam mee naar de loopband. Hij wijst de knop aan en sluit opnieuw af met die hand op mijn arm en zegt: ‘Als je nog meer vragen hebt dan zoek jij mij maar op.’

Aanraking

Tijdens het hardlopen belandde ik in mijn hoofd, wat was er nu zojuist gebeurd? Beseft hij wel dat hier diverse doelgroepen komen? Mensen met diverse achtergronden en ervaringen: positief of negatief. Zijn intentie was absoluut niet verkeerd, hij bedoelde het goed en hij wilde mij zichtbaar op mijn gemak stellen, echter was deze actie niet doordacht en was hij niet bewust wat zo’n plotselinge aanraking teweeg kan brengen. Ook al heb ik dit niet als onprettig ervaren, wel gingen mijn alarmbellen rinkelen in hoeverre de kennis reikt over de diversiteit aan mensen en achtergronden die zo’n sportschool bereiken. Krijgen zij hierin geen trainingen of cursussen? Zijn ze niet bewust van wat zo’n goedbedoelde aanraking kan veroorzaken? Zeker een spontane aanraking kan voor een schrikreactie zorgen: zichtbaar of onzichtbaar. Een aanraking is een extra prikkel die niet door iedereen met autisme goed opgepakt kan worden. 

Er is nog veel onwetendheid en de onbekendheid over autisme. In combinatie met de goedheid van een mens pakt een zo’n actie niet altijd even goed uit.

Brenda


Brenda kreeg in 2014 de diagnose autismespectrumstoornis oftewel ASS. Op haar eigen Facebookpagina deelt zij haar persoonlijke verhalen.