Hippocampus en geheugen

De hippocampus is een belangrijk hersengebied dat aan de onder/ voorkant van de slaap- of temporaalkwab ligt. De hippocampus is in beide hersenhelften aanwezig. De naam komt van het Griekse woord voor zeepaardje. Het heeft namelijk een gekromde vorm, die een beetje doet denken aan een zeepaardje. De hippocampus speelt een belangrijke rol bij de opslag van informatie en herinneringen in het geheugen en de ruimtelijke oriëntatie.

Lees meer over de hersenen


Psychische stoornis

Bijna twee miljoen mensen lijden aan een psychische stoornis, zoals een persoonlijkheidsstoornis, angst- en paniekstoornis of depressie. Het is daarmee de meest voorkomende hersenaandoening. Meer dan de helft van deze groep kampt met een angststoornis. Een angststoornis veroorzaakt heftige angsten en paniek die het dagelijks leven beheersen. Na beroerte is het de hersenaandoening met de grootste ziektelast.

Lees meer over angststoornissen


Acht uur per nacht?

Gemiddeld slaapt een volwassene zo’n 7 à 8 uur per nacht. Het is niet waar dat iedereen acht uur slaap per nacht  nodig heeft. Ook het tijdstip waarop men behoefte heeft aan slaap kan sterk verschillen. De biologische klok loopt namelijk niet bij iedereen gelijk. Zo bestaan er ochtend- en avondtypes: avondmensen worden later moe dan ochtendmensen.

Lees meer over slaap


Slaap en dementie

Slaap en dementie lijken volgens geriater (ouderenarts) Jurgen Claassen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hij stelt dat dementiepatiënten beter functioneren na een goede nachtrust en dat gezonde mensen door voldoende slaap de kans op dementie kunnen verkleinen. Herhaalonderzoek heeft uitgewezen dat slecht slapen vele jaren later tot een hoger risico op dementie kan leiden.


Plaspil voor betere prikkelverwerking bij kinderen met autisme

Onderzoek heeft aangetoond dat een bestaande plaspil (bumetanide) op veilige wijze de prikkelverwerking bij kinderen met autisme en aanverwante aandoeningen kan verbeteren. UMC Utrecht bestudeert, met steun van de Hersenstichting en ZonMW, momenteel de werking van dit medicijn.