Helmut Kessels over gezonde hersenen en alzheimer

HersenMagazine ‘Gezonde hersenen’

In deze editie van het HersenMagazine bespreken we de gezondheid van de hersenen. Ook wel hersengezondheid genoemd. Aan hersengezondheid kunnen we zelf werken. Hoe? Onder andere met gezonde voeding, voldoende beweging, genoeg slaap, vermindering van stress en met cognitieve training. Voedingsexperts, slaapdeskundigen, gezondheidspsychologen en hersenonderzoekers leggen precies uit hoe dat zit. En patiënten laten zien hoe zij met hun hersengezondheid omgaan.

Inhoud:

 • ‘Iedereen kan aan de gezondheid van zijn hersenen werken’
  Wat zijn ‘gezonde hersenen’? Deze en nog zeven andere vragen beantwoordt gezondheidspsycholoog Arie Dijkstra van het UMCG. ‘Het is nooit te laat om aan je hersengezondheid te werken.’
 • Parkinson op je veertigste: ‘Het beperkt je bewegingsvrijheid’
  Esther werd door haar man Raymond al een tijdje aangespoord om een afspraak te maken bij de huisarts. Want het trillen van haar duim was niet normaal. Esther kreeg na onderzoeken de diagnose parkinson. Toen was ze 40 jaar. In een interview vertelt ze hoe dit haar leven veranderde.
 • ‘Daag je hersenen uit, blijf leren’
  Volgens hersenonderzoeker Helmut Kessels van de Universiteit van Amsterdam houden mensen die in hun leven mentaal actief zijn geweest, over het algemeen langer een gezond geheugen.
 • ‘Slapen moet op nummer één staan’
  ‘Slaap voldoende’. Een eenvoudig advies, dat nog niet zomaar in de praktijk is gebracht. Dat weten ook slaapexperts Floris Wouterson en Koko Beers. In een dubbelinterview vertellen ze wat slaap doet voor de hersengezondheid.
 • ‘Slim eten houdt je hersenen gezond’
  Onze hersenen gebruiken ongeveer 20% van onze energie. Ze hebben dus veel voeding nodig om ons lichaam aan te sturen. Voedingsonderzoeker Ondine van de Rest vertelt welke voeding voor een betere gezondheid van de hersenen zorgt.
 • Toekomstdromen van wetenschappers
  Wetenschappers blijven altijd dromen houden op hun eigen onderzoeksgebied. In elke editie van het HersenMagazine worden de toekomstdromen van wetenschappers en hun onderzoeken vermeld. De toekomstdromen uit dit HersenMagazine zijn van wetenschappers Helmut Kessels, Arie Dijkstra, Ondine van de Rest, Floris Wouterson en Koko Beers.

Hoe houd ik mijn hersenen gezond?

Gezonde hersenen zijn niet vanzelfsprekend. Veel mensen krijgen gedurende hun leven te maken met een hersenaandoening. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om je hersenen in een zo goed mogelijke conditie te houden en het risico op een hersenaandoening te verkleinen.

Word donateur en ontvang het HersenMagazine

Donateurs die € 25 of meer per jaar doneren, ontvangen vier keer per jaar het magazine in hun brievenbus. Wilt u ook het HersenMagazine ontvangen? Word dan nu donateur!