Eerste stap richting behandeling die Alzheimer vertraagt
16 juni, 2025
Eerste stap richting behandeling die Alzheimer vertraagt
16 juni, 2025
Dinsdag 10 juni 2025
De Hersenstichting is blij dat er toenemende aandacht is voor de risico’s van hersenletsel door herhaalde klappen of tikken tegen het hoofd, zoals door koppen in voetbal. Het recente advies van de Gezondheidsraad benadrukt het belang van voorzichtigheid en bewust beleid, ook bij niet-acute vormen van hersenletsel. De Hersenstichting ondersteunt de oproep om het aantal kopballen, vooral bij jongeren, te beperken en roept op tot snelle vertaling van het advies in concrete richtlijnen door de Sportraad en sportbonden.
Er is overtuigend bewijs dat herhaaldelijke klappen tegen het hoofd kan leiden tot blijvende hersenschade, waaronder cognitieve achteruitgang en een verhoogde kans op dementie. Hoewel er nog openstaande wetenschappelijke vragen zijn, bijvoorbeeld over hoeveel kopballen verantwoord zijn of verschillen tussen mannen en vrouwen, is het belangrijk om nu al maatregelen te nemen.
De Hersenstichting benadrukt dat als er een beleid rond hersenletsel wordt ontwikkeld er onderscheid gemaakt moet worden tussen acute impact (zoals een hersenschudding) en herhaaldelijke, milde klappen tegen het hoofd. Kleine, herhaaldelijke tikken zijn vaak onzichtbaar, maar kennen op lange termijn mogelijk ernstige gevolgen. Beleid moet dus verder gaan dan het herkennen van acute klachten. Ook blootstelling over de jaren heen moet worden meegenomen.
De risico’s zijn het grootst bij sporters die frequent en intensief worden blootgesteld aan hoofdimpact, zoals professionele voetballers of boksers. Tegelijkertijd mogen de risico’s in de amateursport niet worden onderschat. Maatwerk in richtlijnen is daarom noodzakelijk, met specifieke aandacht voor leeftijd, sportniveau en sporttype.
Daarnaast benadrukken we dat sport en bewegen cruciaal zijn voor de gezondheid van de hersenen. Maatregelen om de impact op de hersenen te verminderen moeten nooit ontmoedigen om te blijven sporten en bewegen. Integendeel: met de juiste aanpassingen kan sport zowel veilig als gezond blijven.
De Hersenstichting vindt het belangrijk dat het advies van de Gezondheidsraad wordt benut. Nu is het moment om door te pakken met concrete maatregelen, wetenschappelijk onderzoek en publieke bewustwording. Alleen zo beschermen we de hersenen van miljoenen Nederlanders.
16 juni, 2025
Enkele weken geleden heeft de Europese Commissie het medicijn Lecanemab toegelaten tot de Europese markt. Een bijzondere ontwikkeling: voor het…
16 juni, 2025
De vijf hartverwarmende dames uit het Omroep MAX-programma De Grannies van Amsterdam hebben samen een bijzondere naaktkalender gemaakt. Wat begon…