Lancering podcastserie ‘Tussen je oren’ over onzichtbare gevolgen

Mensen met een hersenaandoening of hersenletsel hebben vaak, naast de zichtbare gevolgen ook last voor onzichtbare gevolgen. ‘Tussen je oren’ is de nieuwe achtdelige podcastserie van de Hersenstichting over deze onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening. Onze ambassadeur Annemiek Lely gaat in iedere aflevering met iemand in gesprek over deze gevolgen. De lancering van de podcast, vandaag op 15 maart, is tevens de start van de Brain Awareness Week. Ook deze week staat in het teken van onzichtbare gevolgen.

Onzichtbare gevolgen door een hersenaandoening zijn vaak ingrijpend. En ze leiden ook vaak tot veel onbegrip uit de omgeving, omdat je ze simpelweg niet kunt zien. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, overprikkeling of veranderingen in je denken, je emoties en je gedrag.

Met de Brain Awareness Week, die van 15 t/m 21 maart plaatsvindt, willen we meer (h)erkenning en bewustwording creëren voor deze onzichtbare gevolgen. Naast activiteiten als een webinar over het geheugen, yogalessen voor mensen met hersenletsel en een hersenpuzzel winactie, is iedere dag een nieuwe aflevering van onze nieuwe podcastserie ‘Tussen je oren’ te beluisteren in je favoriete podcast app.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Wie zijn de gasten in ‘Tussen je oren’?

De host van de podcast is Annemiek Lely, ambassadeur van de Hersenstichting. Zelf lijdt ze aan recidiverende depressiviteit, een terugkerende depressie. Deze ervaring én haar tomeloze nieuwsgierigheid zet zij in tijdens de gesprekken met actrice Margôt Ros en partner Jeroen Kleijne, Annemarie van der Sar, zangeres Coosje Smid, revalidatiearts Paulien Goossens, CFX-onderzoeker Marsh Königs en onderzoeker Gisela Terwindt over migraine. Daarnaast komen ook onderwerpen zoals vermoeidheid en ‘labels’ voor autisme en ADHD aan bod. Vanaf vandaag, maandag 15 maart, komt iedere dag een nieuwe aflevering online te staan in ons podcastkanaal Hoofdzaken.

Klik hier om de de prikkelarme versies van de podcasts beluisteren!

Wil je meer weten over de (onzichtbare) gevolgen van een hersenaandoening? Ga dan naar onze webpagina over gevolgen.

Wanneer komt welke aflevering live?

 • 15 maart > aflevering 1: Actrice en onze ambassadrice Margôt Ros met haar partner Jeroen Kleijne.
  Wat is de impact van Margôt haar niet-aangeboren hersenletsel (NAH) op hun dagelijks leven en relatie? En hoe gaan ze om met de onzichtbare gevolgen, zoals overprikkeling?
 • 16 maart > aflevering 2: Revalidatiearts Paulien Goossens
  Paulien vertelt over de revalidatie en hoe belangrijk de naasten hierbij zijn en waarom het hard nodig is dat er onderzoek wordt gedaan naar de (onzichtbare) gevolgen van corona op de hersenen.
 • 17 maart > aflevering 3: Annemarie van der Sar, oprichtster van de Edwin van der Sar Foundation
  Annemarie vertelt over hoe haar motto ‘never ever give up’ haar tijdens én na het revalideren, na haar hersenbloeding, geholpen heeft en hoe ze omgaat met de onzichtbare gevolgen.
 • 18 maart > aflevering 4: Marsh Königs, onderzoeker Cognitive FX behandeling bij hersenschudding.
  Wat is een hersenschudding, wat zijn de veel voorkomende (onzichtbare) gevolgen en hoe kunnen die behandeld worden? Daarnaast wordt het onderzoek naar de behandeling van Cognitive FX in Amerika besproken.
 • 19 maart > aflevering 5: Aglaia Zedlitz, onderzoekt en behandelt vermoeidheid na een hersenaandoening
  Aglaia legt uit wat de invloed is van chronische vermoeidheid op het dagelijks leven en wat het verband is met andere klachten, zoals overprikkeling. Daarnaast geeft ze tips voor patiënt en naasten.
 • 20 maart > aflevering 6: Zangeres Coosje Smid over haar eigen depressie en over de ziekte van Parkinson van haar vader.
  Coosje vertelt onder andere over het verhullen van haar eigen depressie en haar zoektocht naar hulp. Ook spreekt ze over de ziekte van Parkinson van haar vader, Ernst Daniël Smid. Hoe is het als mensen oordelen over je vader, terwijl ze niet weten wat er echt aan de hand is?
 • 21 maart > aflevering 7: Gisela Terwindt, doet onderzoek naar migraine en heeft een dochter met migraine.
  Wat is migraine precies is en hoe kan het behandeld worden? Verder vertelt Gisela over de impact van tweewekelijkse migraineaanvallen op het leven van haar dochter.
 • 22 maart > aflevering 8 (bonusaflevering): Sarah Durston, hoogleraar Ontwikkelingsstoornissen van de hersenen.
  Wat doet het krijgen van een diagnose met iemand met bijvoorbeeld ADHD of autisme? Sarah over de zorg: “Kijk naar de mens en oordeel niet te snel.”