Meisje zit op de bank met haar smartphone in haar handen. Haar moeder kijkt over haar schouder mee.

Reactie Hersenstichting op brandbrief ‘Smartphonevrij Opgroeien’

De Hersenstichting onderschrijft de zorgen die breed zijn gedeeld over de invloed van smartphones op het welzijn van kinderen en jongeren. In een brandbrief, die gisteren is verschenen, roepen meer dan 1.400 artsen, wetenschappers en deskundigen de politiek op om met leeftijdsregels te komen voor het gebruik van smartphones en sociale media.  

Effect op de hersenen

Het intensieve gebruik van smartphones heeft effecten op onze hersenen. Eén van de belangrijkste, maar vaak onderschatte, gevolgen is de impact op de slaap van jongeren. 

Goede slaap is essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen. Juist tijdens de tienerjaren is voldoende en kwalitatief goede slaap cruciaal voor concentratie, geheugen, stemming en het verwerken van emoties. Toch blijkt uit onderzoek van onder andere het RIVM dat jongeren structureel te weinig slapen. Veel jongeren blijven ’s avonds lang actief op hun telefoon en krijgen hierdoor niet de rust die hun hersenen nodig hebben.  

Het blauwe licht van schermen verstoort de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, en maakt het moeilijker om in slaap te vallen. Ook mentaal blijven jongeren ‘aan’ door continue prikkels en sociale druk via apps en sociale media. Dit verstoort de slaap en is voor de ontwikkeling schadelijk.  

Meer bewustwording

De Hersenstichting pleit daarom voor meer bewustwording rond het belang van slaap en het effect van schermgebruik in de avond. Ouders, scholen en beleidsmakers kunnen hierin samen een belangrijke rol spelen. Initiatieven zoals ‘Smartphonevrij Opgroeien’ helpen om deze problematiek bespreekbaar te maken en structurele oplossingen te zoeken. De Hersenstichting benadrukt hierbij het belang dat jongeren vaardigheden ontwikkelen om verstandig met smartphonegebruik om te gaan.