Inclusief sport en beweegaanbod

Toekenning Van der Sar Sport- en Beweegsubsidie bekend

De toekenningen van de Van der Sar Sport- en Beweegsubsidie zijn bekend. Vanuit verschillende verenigingen, organisaties en bedrijven, die zich inzetten voor het in beweging krijgen én houden van mensen met een hersenaandoening, kwamen maar liefst 61 aanvragen binnen. Daarvan zijn 24 aanvragen door de jury geselecteerd. Zij ontvangen een financiële bijdrage van de Hersenstichting om nieuw sportaanbod op te zetten of hun huidige sportaanbod te vernieuwen of te verbeteren. 

Gillian Graven (Hersenstichting): “De gehonoreerde projecten zijn divers en verspreid door heel Nederland. We hebben boksen voor ouderen met psychische aandoeningen, yoga, Tai Chi en dans voor mensen met Parkinson en natuurlijk ook prikkelvriendelijke zwem-uren voor mensen met NAH.” 

Bekijk hier alle 24 toegekende aanvragen

De volgende subsidieronde opent naar verwachting begin 2025.

Waarom deze subsidie

Bewegen is belangrijk, ook voor mensen met een hersenaandoening. Het heeft positieve effecten op de gezondheid – zowel fysiek als mentaal – en het helpt herstel te bevorderen. Daarnaast heeft sport en beweging ook een positieve invloed op de sociale contacten en het welzijn van mensen. Ondanks deze voordelen is het voor mensen met een hersenaandoening niet vanzelfsprekend om te sporten of bewegen. Bijvoorbeeld door de vele prikkels of het gebrek aan goede begeleiding. Met de Van der Sar Sport- en Beweeg subsidie wil de Hersenstichting een groter aanbod stimuleren van passend en toegankelijk sporten en bewegen voor mensen met een hersenaandoening.  

Annemarie en Edwin van der Sar

De sport- en beweegsubsidie draagt de naam van onze ambassadeurs Annemarie en Edwin van der Sar. Sinds 2021 is hun stichting gefuseerd met de Hersenstichting. Edwin en Annemarie zetten zich al jaren in voor passend sportaanbod voor mensen met een hersenaandoening zodat ze op dit gebied niet buiten de boot vallen en mee kunnen doen. Annemarie heeft in 2009 zelf ervaren hoe ingrijpend de invloed van een hersenbeschadiging kan zijn en in haar herstel heeft sport een belangrijke rol gespeeld. Hetzelfde geldt voor Edwin, die een jaar geleden getroffen werd door een hersenbloeding.  

Wist je dat instellingen ook een bijdrage kunnen krijgen voor de aanschaf van een duofiets? Check onze Duofietsen subsidie!