Janet kreeg op haar 43e de diagnose ziekte van Parkinson

Janet is 50 jaar en moeder van Alicia. Samen hadden ze een fijn en onbezorgd leven. Tot zeven jaar geleden bij Janet de diagnose ziekte van Parkinson werd vastgesteld. Het liefst zou ze haar kop in het zand steken, maar ze weet dat dat niet kan. Janet wil namelijk nog zo lang mogelijk voor haar dochter kunnen zorgen. Helaas is de toekomst onzeker.

Bekijk haar verhaal (video)

Video-update

Al sinds 2017 werkt Janet samen met de Hersenstichting om een gezicht aan deze meedogenloze ziekte te geven. In een zelfgemaakte video kijkt ze terug op de afgelopen tijd, ze legt uit hoe ze in haar dagelijkse leven omgaat met de ziekte én ze vertelt over een spannende gebeurtenis die haar te wachten staat.

Alle kracht trekt uit je lichaam weg

Janet: “We merkten voor het eerst dat er iets compleet mis was toen mijn linkerbeen begon te trillen. Eerst denk je nog dat het wel overgaat, maar het werd juist erger. Alle kracht trekt uit je lichaam weg. De medicijnen onderdrukken het trillen en de stijfheid, maar op de lange duur wordt die werking steeds minder. Tot je niets meer zelf kunt.

Ik leef nu zeven jaar met de ziekte van Parkinson. In die jaren heb ik steeds minder spierkracht gekregen, maar ik hoop zolang mogelijk alles te kunnen blijven doen. Mijn dochter Alicia is nu 11 en kan al heel veel zelf, maar ze heeft mij natuurlijk ook nodig. Mijn grootste angst is dat ik straks niet meer voor haar kan zorgen. Zij betekent alles voor me.”

Grootste wens

Janet: "Ik moe ben aan het eind van de dag, dan rust ik uit op de bank en zorgt Alicia voor mij. De rollen zijn dan omgedraaid. Dat is moeilijk. Ook omdat het trillen ’s avonds erger wordt. Ik wil niet dat zij dat merkt. Je wilt niet dat je kind ziet dat je pijn hebt.

De ziekte van Parkinson zet je leven volledig op z’n kop, omdat je toekomst weg is. Ik zou nog zoveel dingen willen doen, maar dat kan niet meer. Je wilt niets liever dan er voor je dochter zijn. Ze zei laatst: ‘Ik hoop dat er een medicijn komt waardoor de ziekte van mama stopt’. Dat is haar allergrootste wens.”

Wat doet de Hersenstichting?

1 op de 4 mensen heeft een hersenaandoening. Hersenaandoeningen zijn helaas hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden. Dit moet stoppen. Want een hersenaandoening zet je leven op z’n kop. En vroeg of laat raakt het ons allemaal. Daarom zet de Hersenstichting alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Nu en in de toekomst. We zetten niet in op één aandoening, maar investeren breed in baanbrekende oplossingen die hersenaandoeningen helpen voorkomen, afremmen, of genezen. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting en zetten we ons in voor betere patiëntenzorg.

Word HersenHeld!

1 op de 4 mensen heeft een hersenaandoening. Door één keer per jaar te collecteren voor de Hersenstichting help je al die mensen die kampen met een hersenaandoening.

Aanmelden als collectant