Home
Actueel
Blogs
Beroert(e)!

Beroert(e)!

Maandag 10 juni 2019. Geplaatst onder: BeroerteHersenbloeding door Marijke Kloosterman

Vanaf de Dag van de beroerte - 14 mei - wordt het komende jaar extra aandacht gegeven aan de naasten van mensen met hersenletsel ….. zoals ook mijn partner. Die zal deze dag zeker niet vergeten. Het is immers ook al 63 jaar zijn verjaardag.

 

De naasten van mensen met hersenletsel hebben óók ondersteuning nodig bij het leren omgaan met de impact en de gevolgen van het letsel. Langzamerhand wordt dat pas duidelijk: hersenletsel overkomt je én vervolgens heb je het samen.

 

Het eerste jaar na mijn hersenbloeding verwachtte ik, dat ik misschien wel weer zou kunnen werken. Als geograaf houd ik nog steeds van mijn vak. Ik kon nauwelijks praten, maar oefenen, oefenen ….. begonnen met mijn blog en nog steeds ……. oefenen bij mijn logopediste. Mensen die mij niet kennen, hebben het niet eens in de gaten, maar ik ben nog altijd een perfectionist. Het kan echt nog beter!

 

Echter, na het eerste jaar kon ik slechter zien. In een MRI-scan waren puntbloedinkjes zichtbaar. Dat is niet de bedoeling, zeker niet toen duidelijk werd dat het eiwit blijft plakken in mijn hersenen en die dus bros worden en kan/zal klappen. Een dodelijke ziekte (CAA) …. Wanneer het mis gaat, is niet duidelijk; medicijnen zijn er (nog) niet ….. het is dansen op een vulkaan; veel gevaarlijker dan postzegels sparen.

 

Ik hoef dus nooit meer te werken. Bij het UWV kom ik niet meer. Ik moet een beetje rustig blijven, goed slapen en genieten van het leven, zeker met mijn partner, voor wie het leven zeker niet makkelijker is geworden.

 

Ik weet dat onze relatie niet meer gelijkwaardig is. Ik heb minder gevoel, minder empathie. Daar moeten we aan denken, leren een nieuwe manier en een ander leven te bouwen. En communicatie is veel meer dan praten! Een uitdaging …… Gelukkig zijn er een paar geweldige professionals, die ons op het goede pad brengen en houden en lieve trouwe mensen om ons heen.

 

Marijke 

 

Lees hier de vorige blog van Marijke

 

 

In oktober 2015 kreeg Marijke een beroerte (hersenbloeding). Na twee maanden ziekenhuis heeft zij in een revalidatiecentrum gewoond. Half januari 2016 is zij weer thuis gaan wonen. Eén van de problemen was niet kunnen praten; heel veel woorden waren weg. Nog altijd is zij bezig met oefenen .... Daarom is zij begin 2016 begonnen met een blog in verband met haar woordvindingsprobleem. Wil je alle blogs van Marijke lezen, kijk dan eens op haar website.


Meer artikelen in BeroerteHersenbloeding

Reacties

2

Heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.


Ger Fisser  |  15-06-2019 22:44 uur

beeter schap en sterkte er mee


daphne schoolinge   |  10-06-2019 18:49 uur

Reageer op dit artikel