Home
Actueel
Blogs
Succesvol re-integreren na hersenletsel
Delen

Succesvol re-integreren na hersenletsel

Maandag 19 september 2016. Geplaatst onder: Hersenletsel door Felice Ghering

Een ‘nieuw' hoofd
Een voet van een mede-cursist landde boven op mijn hoofd. Deze onfortuinlijke dansles resulteerde voor mij in een hersenschudding, een whiplash en een Post Traumatische Stress Stoornis. Doordat ik als kersverse eigenaar van een uitgeverij nog geen arbeidsongeschiktheidsverzekering had afgesloten, had ik geen recht op een uitkering en ook niet op re-integratiebegeleiding. Al snel bleek het runnen van een eigen bedrijf behoorlijk complex te zijn voor mijn ‘nieuwe' hoofd. Een eenvoudige, parttime baan met een vast inkomen, een stevig dagritme en een paar fijne collega's leek me beter. Helaas kon en kan niemand aan de buitenkant zien wat de handicaps zijn die ik aan het letsel heb overgehouden, waardoor degenen die ik over een mogelijke carrièreswitch raadpleegden - goedbedoeld - adviseerden om vooral door te gaan met mijn uitgeverij.

 

Tragere informatieverwerking

Ik zette door, tot ik twee jaar geleden - ruim zeven jaar na het ongeluk - besloot om het roer om te gooien. Ik kocht een re-integratietraject in. Uit een eerder afgenomen NPO (neuropsychologisch onderzoek) wist ik dat mijn informatieverwerking trager verliep dan bij mijn leeftijd en opleiding paste en dat het plannen me bovenmatig veel energie kostte. Maar hoe was het met mijn IQ? En wat had ik een baas eigenlijk wel te bieden? In de vroege ochtenduren ben ik helder en functioneer ik goed, maar na anderhalf uur werken wordt het mistig in mijn hoofd. In mijn brein vallen dan een voor een alle deuren in het slot; de sleutels krijg ik na twee uur slapen of pas de volgende ochtend terug. Tot mijn opluchting wezen de nieuwe testen uit dat ik niet minder slim was geworden, maar dat na één à twee uur mijn capaciteit ‘gewoon' dramatisch snel afneemt.

 

www.werkenmethersenletsel.nl
Via Boogh Arbeidsre-integratie werk ik nu als vrijwilliger bij de redactie van Boogh Magazine. En samen met Ilse, mijn arbeidsre-integratietherapeut, heb ik het afgelopen jaar als eindredacteur mijn bijdrage geleverd aan het projectteam dat de website www.werkenmethersenletsel.nl opnieuw heeft ingevuld. Deze website geeft antwoord op vragen als Wat is de rol van de bedrijfsarts? Wat is een NPO? en Mogen spoor 1 en 2 tegelijk ingezet worden? Als ervaringsdeskundige ben ik erg blij dat er ook ruim aandacht is voor de onzichtbare gevolgen van hersenletsel: Waarom gaat het niet als voorheen? Hoe leg ik mijn collega's uit wat er veranderd is? Wordt alles weer zoals het was?

 

Omdat hersenletsel voor iedereen een andere mix aan beperkingen en mogelijkheden met zich meebrengt, wijzen we op de website op het belang van maatwerk door een in hersenletsel gespecialiseerde coach. Ook is het belangrijk dat de bedrijfsarts, de werkgever en de collega's goed geïnformeerd zijn en actief betrokken worden bij de re-integratie. Goed teamwerk zorgt ervoor dat het traject zo prettig en efficiënt mogelijk kan verlopen. En dat vergroot de kans op een succesvolle re-integratie, hetgeen uiteindelijk zowel de werkgever als de werknemer ten goede komt.

 

Duurzaam plekje op de arbeidsmarkt
Ik ben er trots op dat ik mijn kennis en ervaring heb in kunnen zetten om meer duidelijkheid te verschaffen over ‘werken met hersenletsel'. Ik hoop van harte dat www.werkenmethersenletsel.nl voor velen zal bijdragen aan het behoud van de eigen werkplek of de succesvolle verovering van een nieuw, duurzaam plekje op de arbeidsmarkt.

 

Felice Ghering

 

Als je werk opeens wegvalt door hersenletsel heeft dat een enorme impact. Dat overkwam ook Felice. Zij was net een kersvers nieuw bedrijf gestart, toen zij traumatisch hersenletsel opliep. Haar ‘nieuwe' hoofd zorgde voor tal van onzichtbare problemen die niet aan de buitenkant te zien zijn, waardoor zij niet meer het werk kon doen wat zij deed. In haar zoektocht naar een nieuwe baan merkte zij dat het belangrijk is dat er ruim aandacht is voor de onzichtbare gevolgen van hersenletsel in de werksituatie. De kennis en ervaringen die zij opdeed heeft zij verwerkt in de website www.werkenmethersenletsel.nl.  


Meer artikelen in Hersenletsel

Reacties

2

Wat één toeval! Vandaag precies 41 jaar geleden liep ik als 17-jarige behoorlijk hersenletsel op door een verkeersongeluk. Ik heb een HBO-opleiding kunnen afronden, maar ik kan absoluut niet full time werken. Inderdaad voel ik me 's ochtends goed, en in de loop van de dag gaat het langzaam slechter met mij en mijn concentratievermogen, het liefst wil ik dan een uurtje slapen. In de thuiszorg is daar echter geen tijd voor. Toch lijk ik aan de buitenkant een 'normaal' persoon. Ik wil heel graag vriendelijk etc overkomen en kies dus veel te weinig voor mezelf. Binnenkort met een gehandicaptenstatus aan de gang, want het duurt maar en het duurt maar. Sterkte Marcel en heel goed dat je dit hebt opgestart, Felice. Misschien kom ik terug naar NL en kan ik je komen versterken. Groeten van Monique


Monique  |  19-09-2016 20:19 uur

Mooi verwoord en het klopt wat jij zegt, ik kreeg in 2012 een herseninfarct , mijn werkgever daarbij de bedrijfsarts, wilden niets weten/horen of gelezen wat ik heb en nog steeds heb....
Ongelofelijk hoe ze opgaan met " onzichtbaar ziek " mensen. Gewoon on-menselijk hoe ze doen...3x een brochure ( van jullie) hoe je moet reïntegratie traject beginnen. Niemand pakt het aan.....zit nog steeds in een flinke strijd bij hun.
Mvg Marcel


Marcel   |  19-09-2016 17:42 uur

Reageer op dit artikel

Dit is contactinfo