Home
Actueel
Nieuws
Eén op vier heeft hersenaandoening
 

Eén op vier heeft hersenaandoening

Geplaatst op 27 november 2017

Hersenaandoeningen grote kostenpost totale zorg: 25 miljard

 

Eén op de vier Nederlanders heeft een hersenaandoening, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Hersenstichting. In totaal stonden er in 2016 3,8 miljoen mensen bij de huisarts geregistreerd met een hersenaandoening. Omdat veel mensen geen medische hulp zoeken en dus ook niet geregistreerd worden, ligt het daadwerkelijke aantal patiënten hoger. De zorgkosten voor hersenaandoeningen zijn jaarlijks ruim 25 miljard euro, 27% van de totale zorgkosten van Nederland.

 

In 2016 hadden 3,8 miljoen mensen een hersenaandoening: 1.692.400 mannen en 2.134.400 vrouwen. Vrouwen krijgen vaker een hersenaandoening dan mannen. Dat heeft vooral te maken met hun langere levensverwachting. Bijna twee miljoen mensen lijden aan een psychische stoornis en is daarmee de meest voorkomende type hersenaandoening (1.907.700 geregistreerde patiënten in 2016, NIVEL Zorgregistraties eerste lijn). Ook tonen de cijfers aan dat één op de vijf sterfgevallen het gevolg is van een hersenaandoening.

Nieuwe indeling hersenaandoeningen

Voor het eerst zijn hersenaandoeningen in de volgende vijf clusters ingedeeld:

  • Psychische stoornissen, zoals persoonlijkheidsstoornissen, angst- en paniekstoornis of depressie: 1.907.700 mensen

  • Chronische hersenaandoeningen die geleidelijk zijn ontstaan, zoals dementie, de ziekte van Parkinson of epilepsie: 1.337.800 mensen

  • Niet Aangeboren hersenletsel (NAH), zoals een beroerte en traumatisch hersenletsel: 645.900 mensen

  • Slaapstoornissen, zoals insomnie of slaapapneu: 506.200 mensen

  • Hersenaandoeningen die in het eerste levensjaar tot uiting komen, zoals een verstandelijke handicap of afwijkingen aan centraal zenuwstelsel: 100.300 mensen

 

Neurowetenschapper en woordvoerder van de Hersenstichting Laura Rigter: “In 2016 hadden 3,8 miljoen Nederlanders een hersenaandoening. Ook al is de aandoening niet altijd zichtbaar, iedereen kent dus wel een iemand die hier aan lijdt. Hersenaandoeningen brengen niet alleen hoge zorgkosten met zich mee, ook de sociale gevolgen zijn vaak groot. Daarom starten we vandaag met een campagne waarin we de impact van een hersenaandoening willen laten zien.”

Campagne: een hersenaandoening zet je leven op z’n kop

Om Nederlanders bewust te maken van de omvang én de impact van een hersenaandoening, start de Hersenstichting vandaag een grootschalige campagne. Daarin staat niet alleen de patiënt, maar ook de omgeving centraal. Het leven van vier patiënten is in beeld gebracht, om te laten zien hoe een hersenaandoening hun leven op z’n kop heeft gezet:

  • Annemiek (27) & haar vriend Thom vertellen hoe hun leven al 12 jaar op z’n kop staat door de zware depressies. Ruim een half miljoen mensen in Nederland lijden aan een depressie.

  • Janet & haar dochter Alicia(11) vertellen hoe hun leven zeven jaar geleden op de kop werd gezet nadat Janet op haar 43e de diagnose Ziekte van Parkinson kreeg. De rollen zijn opeens omgedraaid en zorgt haar dochter voor haar. Ruim 49.000 mensen in Nederland lijden aan de ziekte van Parkinson.

  • Het leven van Isabella & haar moeder stond volledig op z’n kop toen zij op 13 jarige leeftijd werd aangereden door een scooter. Isabella is nu 18 en vertelt hoe ze opnieuw moest leren lopen, praten en eten en zelfs zindelijk worden. In Nederland hebben 67.000 mensen traumatisch hersenletsel.

  • Egbert & zijn vrouw Leonie wonen niet meer samen. Hun leven werd in twee jaar tijd volledig op z’n kop gezet door de Alzheimer waar Egbert aan lijdt. In Nederland lijden ruim 153.000 mensen aan dementie. En dat zijn er waarschijnlijk nog veel meer, aangezien veel mensen geen medisch hulp zoeken.

Bekijk de beelden en het volledige verhaal op onze website.

 

Het totale dossier Hersenaandoeningen, ingedeeld op prevalentie, sterfte, ziektelast en kosten, is in te zien op de site van de Volksgezondheidenzorg.

Een hersenaandoening zet je leven op z'n kop

In de campagne staat niet alleen de patiënt, maar ook de omgeving centraal. Een dierbare vertelt hoe depressies, parkinson, dementie of traumatisch hersenletsel hun leven op z’n kop heeft gezet. 

 Bekijk de campagnepagina voor meer informatie.