Home
Alles over hersenen
Hersenaandoeningen
Idiopathische Intracraniële Hypertensie

Idiopathische Intracraniële Hypertensie

Bij een Idiopathische Intracraniële Hypertensie (of: IIH) is er sprake van een verhoogde liquordruk door een verstoring van het evenwicht tussen productie en afvoer van het hersenvocht.

De hersenen nemen het grootste gedeelte van de schedelinhoud in beslag. Om deze relatief zachte hersenen te beschermen tegen de harde schedel, drijven ze in liquor, ook hersenvocht genoemd. Verder is liquor belangrijk voor de afvoer van stoffen.

Synoniemen

IIH wordt ook wel Benigne Intracraniële Hypertensie (BIH) genoemd. Vroeger heette het Pseudotumor Cerebri.

Oorzaak

Meestal is de oorzaak van IIH onbekend. De aandoening komt relatief vaak voor bij zwaarlijvige, jonge vrouwen. Soms, maar dat is zeldzaam, kan de aandoening ontstaan door gebruik van de anticonceptiepil en bepaal de medicijnen. Verder komt het voor bij patienten met lupus erythematodes (ziekte waar hij afweersysteem antistoffen maakt tegen stoffen in het eigen lichaam), de ziekte van Besnier-Boeck (ziekte waarbij knobbels ontstaan in diverse organen van het lichaam en diverse bloedziekten.

Ten slotte kan overmatige inname van vitamines (vooral vitamine A) aanleiding zijn voor het ontstaan van Idiopathische Intracraniële Hypertensie.

Symptomen

Bij een Idiopathische Intracraniële Hypertensie lijken de verschijnselen op die van een tumor, wat bij nader onderzoek niet zo blijkt te zijn. IIH uit zich door: hoofdpijn, misselijkheid, braken, soms dubbelzien maar vooral wazig zien.

Gevolgen

De oogzenuw kan zodanig aangetast worden dat het gezichtsvermogen, uiteindelijk blijvend, achteruitgaat.

Behandeling

De behandeling richt zich meestal op het voorkomen van verlies van het gezichtsvermogen.

 

Bij Idiopathische Intracraniële Hypertensie met als oorzaak medicijngebruik moet met gebruik van het specifieke medicament gestopt worden. Na overschakeling op een ander medicijn, verdwijnt de IIH.

 

Verder kunnen herhaalde lumbaalpuncties (ruggenprikken), waarbij hersenvocht wegvloeit, tijdelijk helpen. Met zo'n punctie kan tevens enigszins voorspeld worden of een behandeling waarbij de liquor permanent wordt afgevoerd, blijvende verbetering zal opleveren.

 

Een andere behandelmethode, waarbij het hersenvocht permanent wordt afgevoerd, is de aanleg van een drain (een kunststof buisje). Een externe drain legt een rechtstreekse verbinding tussen de liquor en een reservoir buiten het lichaam, waardoor het hersenvocht kan worden afgevoerd. Met een interne drain wordt een buisje geheel binnen het lichaam met een ventiel, een reservoir en een afvoerend slangetje naar de buikholte of het hart geplaatst, zodat de liquor daar wegvloeit (zie afbeeldingen). De meest voorkomende complicatie van een drain is verstopping. Daarom is regelmatige controle van de patiënt met een drain noodzakelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

Aanmelden Stel uw vraag online