Vormen van hoofdpijn

Als je hersenen beschadigd raken, dan kun je last krijgen van ernstige hoofdpijn. Dit kan het gevolg zijn van een hersenschudding of een beroerte. Of een bijwerking van een bepaald medicijn. Maar het kan ook zijn dat je een hoofdpijnziekte hebt.

Dit zijn 3 hoofdpijnziektes die grote gevolgen kunnen hebben voor je dagelijks leven:

Migraine

Als je migraine hebt, dan voel je een heftig kloppende of stekende pijn. De pijn zit vaak aan één kant van je hoofd en wordt erger als je veel beweegt. De migraine kan ervoor zorgen dat je je misselijk voelt of moet overgeven. Ook kun je erg gevoelig worden voor licht en geluiden.

Deze hoofdpijn komt in aanvallen die een paar uur tot 3 dagen kunnen duren.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn voelt als een heftige, stekende pijn die rondom één van je ogen zit. Vaak wordt dit oog rood, dik of gaat het tranen. Ook kun je een verstopte neus of juist een loopneus krijgen. De pijn is zo erg dat je niet stil kunt blijven zitten.

Clusterhoofdpijn is een van de meest heftigste vormen van pijn en wordt daarom soms ‘zelfmoordhoofdpijn’ genoemd. Deze hoofdpijn komt in aanvallen die meestal 15 minuten tot 3 uur duren. Je kunt er weken of maanden dagelijks last van hebben. Daarna kan het weer weken of maanden wegblijven.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een zeurende, knellende pijn die meestal aan beide zijkanten van je hoofd zit. Je kunt een beetje misselijk worden en iets gevoeliger voor licht en geluiden, maar niet zo erg als bij migraine. Meestal kun je dagelijkse dingen blijven doen, maar dit kost wel veel moeite.

Spanningshoofdpijn kan regelmatig terugkomen. Hoe vaak dit gebeurt, verschilt van persoon tot persoon. Deze hoofdpijn kan 30 minuten tot een paar dagen duren.

681.300

mensen waren in 2019 waren bij de huisarts bekend met hoofdpijn

70%

van de mensen is vrouw

2x

zo vaak komt hoofdpijn voor bij vrouwen

De Hersenstichting heeft bij het opstellen van deze tekst dankbaar gebruik gemaakt van adviezen van:

  • Dr. Rolf Fronczek, neuroloog, LUMC te Leiden en Slaap-Waakcentrum SEIN te Heemstede