Anja Prakken blogt over MS

Komt een vrouw met MS bij de dokter

Met mijn MS is geen dag hetzelfde. We zijn met zijn tweetjes en mijn maatje heeft sinds mijn laatste uitval meer dan ooit een grillig ochtendhumeur. Als ik ’s ochtends wakker word, vertelt mijn MS me met welke plannen ik die dag aan de slag kan. Voordat ik mijn tanden poets heb ik mijn lijf al van top tot teen gescand.

Total body scan

Hoeveel tintels voel ik in mijn voeten, staat mijn huid in brand? Als ik uit bed stap, sta ik stevig? Ben ik duizelig, loop ik alsof ik een klont wattige sneeuw onder mijn voetzolen heb? Hangen er kilo’s lood aan mijn ledematen? Sinds ik zeven jaar geleden bij het opstaan alles twee keer zag, ben ik ook voorbereid op dubbelzien. En ook na een goede nachtrust kan ik uitgeput wakker worden.

Deze verschijnselen komen bij MS helemaal vanzelf maar liften ook mee met ‘gezonde-mensen-kwalen’ zoals griep, verkoudheid, blaasontsteking, stress en slecht slapen. Aan het vermijden van die ‘gezonde’ kwalen besteed ik veel aandacht. Zo heb ik minder last van mijn MS. Als ik erdoor word geveld, heeft dat meer consequenties dan een paar dagen met een dekentje op de bank hangen. Een infectie van bijvoorbeeld blaas of luchtwegen geeft voor mij automatisch MS-verschijnselen en kan zelfs een uitval veroorzaken.

Het kleinste kamertje

75% van de mensen met MS heeft blaasklachten. Van vaak naar de wc tot terugkerende ontsteking. Zo ontstaan weer andere MS-klachten, ultimo een schub. Daarom is snelle behandeling van een blaasontsteking met antibiotica van belang. Probleem opgelost.

Maar zo gemakkelijk is het ook weer niet. Wie zwanger is, moet ook vaker plassen. Toen ik zwanger was van de tweede bezocht ik 24/7 ieder uur het kleinste kamertje. Ook ’s nachts. Na een half jaar bleek dat MS noch mijn zwangerschap maar een ordinaire blaasontsteking daar schuldig aan te zijn. Ik had er niet aan gedacht: Ik had toch geen pijn? Wat bleek: Blaasontsteking tijdens zwangerschap gaat niet altijd gepaard met pijn. Wist ik veel, MS is mijn ‘core business’. Blaasontsteking met een baby in mijn buik niet.
Behalve een schub van MS had ik ook een nierbekkenontsteking op kunnen lopen. Een wijze les.

Eindregisseur

Mijn eigen huisarts is alert dat een kwaal niet per se door MS wordt veroorzaakt. In het buitenland en buiten kantoortijden op de huisartsenpost let ik zelf op dat de invaldokter niet alleen aan MS denkt. Twee weten tenslotte meer dan meer dan één. Maar de eindregie van de show van mijn gezondheid ligt bij mij. Het is een langlopende soap en ik ben niet dol op ziekenhuisscènes met mezelf in de hoofdrol.


Lees hier de vorige blog van Anja

Anja kreeg op haar 20e de diagnose Multiple Sclerose (MS).  Ze is een trotse (alleenstaande) moeder van twee kinderen. Dat valt niet mee, maar beweging doet haar goed. Ook heeft ze haar levensritme en voedingsgewoontes aangepast. En ze prikt remmende medicatie.