Annemiek lijdt sinds haar 15e aan zware depressies

Heel ingrijpend, ook voor haar vriend Thom en hun omgeving. Zij kijken machteloos toe. Annemiek vertelt openhartig over de impact die dit op haar leven heeft. Want de kans dat het weer terugkomt blijft altijd bestaan. En dan kan ze niets meer.

 

Bekijk haar verhaal (video)

Een depressie houdt je de hele dag bezig

Annemiek: “Als ik een depressie krijg, dat is zo heftig... Het komt nog het meest in de buurt van hele diepe rouw. Alsof je iemand verliest van wie je heel veel houdt. En dat dan dagenlang, wekenlang en soms zelfs maandenlang. Omdat ik niet kan bedenken waarom mensen van mij zouden houden. Alleen maar waarom ze mij vreselijk vinden. Daar geloof ik zelf nog het hardst in. Een depressie houdt je de hele dag bezig. Je kunt er niet aan ontsnappen. Gelukkig gaat het nu vrij goed, dus dan geniet ik ook van de dingen. Maar als mijn vriend Thom er niet zou zijn, dan was ik nu heel eenzaam. Ik had nooit durven denken dat iemand zoveel van mij kan houden.”

Perfectionist

Annemiek: “Weet je, andere mensen denken vaak dat het een gevoel is. Dat het wel weer overgaat. Maar een depressie is gewoon een hersenziekte. Fysiek en mentaal ben je dan tot niets meer in staat. Op die momenten denk je: hoe kan dit ooit nog goedkomen? Dat is heel beangstigend. Ik ben best wel een perfectionist en dan wil je altijd alles goed doen voor iedereen om je heen. Ik wil voor ze zorgen, maar dat kan niet als je depressief bent. Sterker nog: je doet ze verdriet en dat vind ik echt heel erg.

 

Gelukkig ben ik nu al een tijdje depressievrij. Maar ik ben zo ontzettend bang dat het er weer aankomt. Want dan ben ik verlamd, dan kan ik niets meer. Een depressie wens je niemand toe. Het zet je leven volledig op z’n kop.”

Geef om je hersenen

1 op de 4 mensen heeft een hersenaandoening. Zo lijden ruim een half miljoen Nederlanders aan een depressie. Dat kan iedereen overkomen. Ook jou.

Geef om je hersenen. Steun de Hersenstichting.