Voor me ligt een hoopje klei. Klei is een creatief materiaal en met creatief kan ik prima uit de voeten. Ik heb nog geen idee wat het worden moet, maar dat is nou net het leuke van klei, je kunt er alle kanten mee op.

Creatief bezig zijn is een goede manier om ontspanning te vinden, mijn hoofd leeg te maken. Klei is een mooi materiaal, je kunt er al je emoties in kwijt.

Emoties

Als ik overprikkeld ben, word ik emotioneel en als er dan een waterval van tranen komt, wordt het een beetje een zompig hoopje. Dan lijkt het net een strand met een sterk opkomende vloedlijn … hoe creatief is dat!

Als ik overprikkeld ben word ik heel snel boos en dan kan ik van de klei een dikke klomp maken en die op de grond of tegen de muur smijten, hoe heerlijk is dat!

Als ik overprikkeld ben wordt het mistig in mijn hoofd en dan komt er van de klei niets terecht, als het mistig is zie je immers niet zoveel, hoe wazig is dat!

Ontspannen

Maar als ik ontspannen ben dan gebeuren er de mooiste dingen want dan komt er rust in mijn hoofd en kan ik verder kijken, kijken naar de toekomst; niet te ver vooruit maar gewoon stukje voor stukje en beetje bij beetje.

Als ik ontspannen ben is er zachtheid; de klei is dan als was in mijn handen, mijn handen voelen de zachte klei waaruit ik langzaam een beeld kan vormen. Ik houd van ronde vormen, ze verbeelden zachtheid en liefde en dat past bij mijn karakter. Zachtheid zegt ook iets over mild zijn voor jezelf, om jezelf de ruimte te geven en niet te oordelen. Oordelen voelt hoekig, oordelen voelt hard en oordelen – zonder luisteren – maakt kapot. Oordelen zorgt voor overprikkeling.

Dus als ik in ontspanning op kan gaan in mijn creativiteit dan komt de kunstenaar in mij vrij, soms langzaam en soms ook explosief. Creativiteit is fantastisch, want daarmee vorm ik een prachtig kunstwerk van mezelf en daar, daar gun ik mezelf de rest van mijn leven voor, want mezelf ontdekken is de mooiste weg die ik kan gaan.


Lees hier de vorige blog van Renate

In maart 2019 krijgt Renate een vreselijk auto-ongeluk en loopt daardoor hersenletsel op. Naast het Post Commotioneel Syndroom (PCS) heeft Renate last van whiplashgerelateerde klachtentinnitus en BPDD (draai duizeligheid). Ze blogt ook op haar eigen website Heibel in mijn hersenpan over de zoektocht naar haar nieuwe ik.