Onze hersenen zijn enorm belangrijk. Ze regelen alles wat er in ons lichaam gebeurt. Daarom worden de hersenen goed beschermd. Door je schedel bijvoorbeeld, die klappen van buitenaf opvangt. Schadelijke stoffen en bacteriën in het bloed kunnen ook voor schade in de hersenen zorgen. De bloed-hersenbarrière beschermt de hersenen hiertegen. Dit heeft één groot nadeel: het maakt het behandelen van hersenaandoeningen enorm moeilijk, want hierdoor kunnen ook sommige medicijnen de hersenen niet bereiken.

Wat is de bloed-hersenbarrière?

Je hersenen hebben energie en zuurstof nodig om goed te kunnen werken. Via je bloedvaten krijgen je hersenen voldoende energie en zuurstof. De bloed-hersenbarrière is een soort grens tussen het bloed en de hersenen: goede stoffen mogen erdoor, slechte stoffen niet. Om de bloedvaten heen zit een laagje van speciale cellen om ze te beschermen. Deze cellen vormen samen de bloed-hersenbarrière.

Wat doet de bloed-hersenbarrière?

De bloed-hersenbarrière beschermt je hersenen tegen schadelijke stoffen. Als je door een infectie ziek wordt bijvoorbeeld. Je hebt dan een bacterie in je lichaam. De bloed-hersenbarrière zorgt ervoor dat die bacterie niet in je hersenen kan komen.

De bloed-hersenbarrière beschermt de hersenen ook tegen giftige stoffen. Als je iets verkeerds eet bijvoorbeeld. Je bent dan even ziek en misselijk, maar je hersenen hebben hier geen last van.

Bacteriën en giftige stoffen zijn erg vervelend voor het lichaam. Maar in de hersenen zorgen ze voor veel meer schade. Daarom zorgt de bloed-hersenbarrière voor extra bescherming van je hersenen.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Hersenaandoeningen en de bloed-hersenbarrière

Er zijn hersenaandoeningen waarbij de bloed-hersenbarrière minder goed werkt. Bij multiple sclerose (MS) komen er daardoor witte bloedlichaampjes in de hersenen terecht. Die vallen de beschermlaag aan die om de zenuwcellen zit. Dat zorgt voor klachten zoals het verliezen van kracht en verlamming.

Ook bij andere hersenaandoeningen zoals alzheimer, parkinson en huntington lijkt het erop dat de bloed-hersenbarrière hiermee te maken heeft. Het zou kunnen dat de bloed-hersenbarrière vaak al minder goed werkt voordat mensen een van deze aandoeningen krijgen. Dit moet nog verder worden onderzocht.

Medicijnen en de bloed-hersenbarrière

De bloed-hersenbarrière houdt niet alleen slechte stoffen tegen. Soms komen ook de goede stoffen niet aan in de hersenen, terwijl dat wel moet. De bloed-hersenbarrière houdt bijvoorbeeld veel medicijnen tegen. Mensen met een hersentumor of andere hersenaandoening kunnen daardoor minder goed geholpen worden.

Wetenschappers doen veel onderzoek naar manieren om medicijnen toch voorbij de bloed-hersenbarrière te krijgen. Ze proberen bijvoorbeeld om de grens heel even open te zetten. In die tijd zorgen ze dat het medicijn op de goede plek komt, waarna de grens weer dichtgaat.

Ook wordt er gekeken naar manieren om medicijnen mee te sturen met stoffen die wel door de bloed-hersenbarrière komen.

De Hersenstichting steunt onderzoek naar de bloed-hersenbarrière

Bekijk de onderzoeken