Kenmerken

Een aneurysma in de hersenen wordt meestal na een hersenbloeding ontdekt. Soms wordt een aneurysma per toeval ontdekt bij een onderzoek naar heel andere klachten die er niets mee te maken hebben.

Als je directe, opvallende hevige hoofdpijn hebt die langer dan een uur aanhoudt is er een kans dat er een aneurysma in je hersenen gescheurd is.

Er zijn ook aneurysma’s die niet scheuren, maar waarbij de uitpuiling een zenuw of een gebied in de hersenen verdrukt. Dat kan tot klachten leiden. De klachten zijn afhankelijk van waar het aneurysma in de hersenen zit.

 • Een gescheurd aneurysma in de hersenen is achteraf vaak te herkennen aan directe, opvallend hevige hoofdpijn.
 • Van een aneurysma dat niet gescheurd is, merk je meestal niks. Soms drukt het aneurysma tegen de hersenen aan. Dit kan voor klachten zorgen.

Diagnose

Een arts stelt een aneurysma in de hersenen meestal vast nadat je een hersenbloeding hebt. Maar een arts kan een aneurysma ook bij toeval vinden als er een foto van de hersenen wordt gemaakt zonder dat je een hersenbloeding hebt gehad.

Een foto kan gemaakt worden door:

 • een CT scan (Computer Tomografie, eventueel met contrastvloeistof)
 • een MRI scan (Magnetic Resonance Imaging) of 
 • een DSA (Digitale subtractie angiografie) met een katheter via de lies

Oorzaken

Het is onbekend hoe een aneurysma precies ontstaat. Veel mensen met een aneurysma hebben ook last van slagaderverkalking. Een klein deel heeft een bindweefselaandoening. Er wordt steeds meer bekend over hoe aneurysma binnen een familie kan voorkomen.

Wat kan bijdragen aan het ontstaan een aneurysma? Bijvoorbeeld:

 • hoge bloeddruk
 • roken en teveel gebruik van alcohol 
 • een scheurtje in de vaatwand
 • bloedvaten die een vreemde vorm hebben
 • een infectie van de vaatwand

Behandeling

Een gescheurd aneurysma dat een hersenbloeding heeft veroorzaakt moet behandeld worden om een nieuwe hersenbloeding te voorkomen.

Voor een aneurysma dat niet gescheurd is en dat per toeval is ontdekt ligt dat anders. Dan heb je namelijk eigenlijk geen klachten. De arts kan er dan voor kiezen om niet te behandelen omdat een behandeling risico’s heeft. 

Er zijn twee mogelijke behandelingen.

Behandeling met een katheter via de lies

Via de lies wordt een slangetje (katheter) in je slagader gebracht. Daarmee kan de arts naar het aneurysma in je hersenen gaan. Het aneurysma wordt dan ‘uit de circulatie’ genomen zodat er geen bloed meer naar toe kan stromen. Dat kan door het opvullen van het aneurysma met kleine platinadraadjes (coiling), door een klein korfje in het aneurysma te brengen (WEB-device) of door een cilindertje (stent) in de slagader te zetten.

Behandeling door een hersenoperatie

Tijdens een hersenoperatie maakt de chirurg een opening naar je hersenen. Daarna wordt er een klemmetje gezet op het aneurysma zodat dit niet meer kan bloeden.

Beide behandelingen hebben risico’s. Er kan een hersenbloeding of een herseninfarct ontstaan tijdens de behandeling. De arts maakt daarom samen met de patiënt een afweging over de keuze van behandeling.

Gevolgen

Van een aneurysma dat niet gescheurd is, voel je meestal niets. Dan zijn er dus geen gevolgen. Toch moet je dan wel met de neuroloog overleggen of het aneurysma behandeld moet worden.

Als het aneurysma is gescheurd zijn er meestal wel gevolgen, omdat je dan een hersenbloeding hebt. Dan heb je dus last van de gevolgen die horen bij een hersenbloeding. Het aneurysma moet dan in een vroeg stadium behandeld worden.

Met je neuroloog kun je het beste bespreken of het zin heeft om bij je familieleden te laten onderzoeken of zij ook een aneurysma hebben.

Gerelateerde onderwerpen

De Hersenstichting heeft bij het opstellen van deze tekst dankbaar gebruik gemaakt van adviezen van:

 • p​rof. dr. L. Jaap Kappelle, neuroloog, UMC te Utrecht