Bewegen-goed-voor-je-hersenen

Corona en de hersenen: Hersenen gezond houden

Beweeg iedere dag minimaal 20 a 30 minuten

Bewegen is goed voor je hersenen, maar ook van belang voor je conditie en lichamelijke gezondheid. Hoeveel beweging goed voor je is, is voor iedereen anders. Je hoeft echt niet elke dag hevig te sporten om je hersenen gezond te houden. Dagelijks een 20 minuten stevig wandelen of fietsen is al heel effectief. Loop bijvoorbeeld iedere dag een ommetje.

Lees hier meer informatie over wat bewegen met je hersenen doet.

Maak wandelen leuker met de gratis Ommetje-app

Wandelen houdt je hersenen gezond. De app Ommetje motiveert je om dagelijks een ommetje te lopen. Start met vrienden, familie of collega’s een eigen wandelcompetitie of ga de uitdaging aan tegen de rest van Nederland. Zo motiveer je elkaar om dagelijks een Ommetje te maken. De app is ontwikkeld met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Hij deelt regelmatig een hersenfeitje. Loop je mee?

Zorg voor een goede nachtrust

Werk aan je ‘slaap hygiëne’. Verdiep je in de manieren om beter te leren slapen. Bekijk hieronder de video van Koko Beers, slaapexpert van de Hersenstichting.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Lees hier meer tips voor een goede nachtrust

Onderhoud je sociale contacten digitaal

Sociale contacten onderhouden is leuk én het stimuleert uw hersenen. Vooral de uitvoerende functies worden hiermee geprikkeld.

Heb ook in deze tijd (telefonisch) contact met je naasten, bijvoorbeeld door een leuke online quarantaine quiz. Of stuur hen leuke kaarten.

Ontspan regelmatig

Iedereen heeft weleens stress. Stress is heel belangrijk en nuttig, maar te lang te veel stress, of spanning, zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vaker dingen gaan vergeten, snel afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dit is te voorkomen door je hersenen voldoende rustmomenten te geven. Je hersenen krijgen hierdoor de tijd om te herstellen. Wanneer je dit goed doet, ervaar je bijvoorbeeld meer energie en meer focus.

Gratis online training: HersenCoach

In deze bijzondere tijd is het belangrijk om je hersenen fit te houden. De HersenCoach is een gratis online training van vijf weken. Iedere week delen hersenexperts zoals Prof. Dr. Erik Scherder wetenschappelijk onderbouwde tips, video’s en opdrachten.

Al 50.000 mensen gingen je voor en beoordeelden het programma met een 8.