Home
Alles over hersenen
Hersenaandoeningen
Normale Druk Hydrocefalie

Normale Druk Hydrocefalie

De hersenen nemen het grootste gedeelte van de schedelinhoud in beslag. Om deze relatief zachte hersenen te beschermen tegen de harde schedel, drijven ze in liquor, ook hersenvocht genoemd. Verder is liquor belangrijk voor de afvoer van stoffen. Er is een voortdurende productie, circulatie en afvoer van liquor. Onder normale omstandigheden is er een evenwicht tussen productie en afvoer. Bij normale druk hydrocefalie is er sprake van een gestoorde opname van het hersenvocht. Hierdoor ontstaan drukverschillen. De naam normale druk hydrocefalie is een misleidende term, want bij deze aandoening wisselt de druk; meestal is die aan de hoge kant.

Synoniemen

Het wordt ook wel Normal Pressure Hydrocephalus (NPH) genoemd.

Oorzaak

De oorzaak van normale druk hydrocefalie is niet altijd bekend. Een vroeger doorgemaakte subarachnoïdale bloeding (SAB) of hersenvliesontsteking kan de oorzaak zijn. Mogelijk spelen verouderingsprocessen een rol.

Symptomen

De drie verschijnselen waaraan deze aandoening herkend kan worden, ontstaan heel geleidelijk en hoeven niet alle aanwezig te zijn: geestelijke achteruitgang (vergeetachtigheid, traagheid en apathie), loopstoornissen en incontinentie.

Behandeling

Hydrocefalie kan alleen chirurgisch behandeld worden. Dit geldt voor dus ook voor Normale druk hydrocefalie. Er wordt een drain geplaatst, waardoor het hersenvocht permanent wordt afgevoerd. Een dergelijke behandelmethode bestaat uit het aanleggen van een interne of externe drain, ook wel shunt genoemd. Een drain is een kunststof buisje dat in het lichaam wordt gebracht. Een externe drain legt een rechtstreekse verbinding tussen de liquor en een reservoir buiten het lichaam, waardoor het hersenvocht (tijdelijk) kan worden afgevoerd. Met een interne drain wordt een buisje geheel binnen het lichaam geplaatst, waarbij de hersenkamer verbonden wordt met de buikholte (afbeelding links) of het hart (afbeelding rechts). De interne drain heeft een ventiel, een reservoir en een afvoerend slangetje zodat de liquor wegvloeit in de buikholte of het hart. Een drain naar het hart loopt via een ader in de hals.

Het plaatsen van een drain is een betrekkelijk kleine ingreep. Wel kunnen er in het verloop van de tijd problemen met de drain ontstaan. De meest voorkomende complicatie is verstopping van het systeem. Ook kan door hevelwerking teveel liquor worden afgevoerd, wat soms klachten geeft. Vanwege deze, en meer, complicaties is regelmatige controle van de patiënt met een drain noodzakelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

Aanmelden Stel uw vraag online